След броени дни започват Юнските празници на изкуствата Вдъхновение, настроение,

...
След броени дни започват Юнските празници на изкуствата Вдъхновение, настроение,
Коментари Харесай

Юнските празници на изкуствата започват в Панагюрище

След броени дни стартират Юнските празници на изкуствата " Вдъхновение, въодушевление, хубост ", проведени от Община Панагюрище в средногорския град. Творческият план се организира за девета година и ще продължи от 17 юни до 30 юни.

Празничните дни на изкуствата ще започват с КИНО – на 17 юни 2021 година, от 20:00 часа, на площад „ 20-ти април “ – прожекцията на кино лентата „ Диви и щастливи “, с режисьор: Мартин Макариев, сценарист: Борислав Захариев и оператор: Андрей Андреев.

В основните функции: Яна Маринова, Луиза Григорова–Макариев, Александър Сано, Базил Айденбенц, Дария Симеонова, Явор Бахаров, Калин Врачански, Асен Блатечки.

„ Диви и щастливи “ е романтитчна екшън-комедия от 2019 година, която през предходната пандемична 2020 година е най-гледания български филм в кината (42 478 души), съгласно резултатите от бокс офиса на Националния кино център.

На 18 юни 2021 година, от 17:30 часа, в Изложбената зала на Театър Дом-паметник, ще бъде открита галерия „ Магически мозайки “ – модулни мозайки от естествени камъни, минерали и керамика – на създателя Страхил Найденов. Експозицията показва изкуството на мозайката като създателят ловко съчетава класическата мозайка и търсения на нови изразни средства.

Страхил Найденов е роден през 1973 година в Плевен. Работи в региона на мозайката, 3D мозайката и скулптурната мозайка. В своята работа употребява единствено натурален камък – мрамор, гранит, варовик, пясъчници. Мозаечните детайли – тесери, са ръчно сечени и с натурален цвят. Творецът има присъединяване в десетки изложения в страната и чужбина – Съединени американски щати, Италия, Япония, Франция, Турция. Негови произведения са благосъстоятелност на наши и непознати галерии и колекционери. Мисията му е да разпространява, едно от най-древните изкуства и да го направи налично за всевъзможни интериорни и екстериорни пространства.

Страхил Найденов е член на Съюза на българските художници, на Международната асоциация за пластични изкуства АИАП (ЮНЕСКО) и на Групата на плевенските художници.

Изложбата ще гостува в град Панагюрище до 25 юни.

На 21 юни 2021 година, от 18:00 часа, в Камерна зала на Театър Дом-паметник ще бъде показана Годишната продукция на школите „ Поп и джаз пеене “ и „ Пиано “ към Център за поддръжка за личностно развиване – Панагюрище, с началник Величка Маслева.

А Годишната продукция на школата „ Поп и джаз пеене “ към Център за поддръжка за личностно развиване – Панагюрище, с ръководители Нона Немигенчева и Пепа Филина, ще бъде показана на сцена на 23 юни 2021 година, от 18:00 часа, в Камерна зала на Театър Дом-паметник.

Общинска библиотека „ Стоян Дринов “ се включва в Юнските празници на изкуствата на 22 юни 2021 година, от 18:00 часа с Литературна вечер с Пламен Тотев – издател, книжовен критик и публицист. Той е създател на пособия по български език и литература за междинното учебно заведение, на книгите „ За място на върха “ („ Петекстон “ и „ Обектив “, 1994), „ Българският идеал по епопея “ („ Хермес “, 1995) и съставител на антологиите на международната и българската любовна поезия: на международната любовна поезия „ Обичам те “ (2005), на българската любовна поезия „ Да те копнея “ (2006), на международните шедьоври на любовния сонет „ Светът е за двама “ (2008), на българската женска любовна поезия „ Само за теб “ (2009). Той е и създател на текстове на известни песни в осъществяване на дует „ Шик “ („ Където няма мраз “), Петя Буюклиева („ Дай ми лято “), Рени („ Фатална обич “), Емилия („ Ангел в нощта “), Таня Боева и други. Носител е на премиите „ Боян Пенев” за литературна рецензия и на вестник „ АБВ”.

Официалното награждаване на отличените произведения и техните създатели от Националния книжовен конкурс за детска лирика „ Стоян Дринов “ 2021 година, ще бъде на 25 юни 2021 година, от 17:30 часа, в Общинска библиотека „ Стоян Дринов “.



Песенно пътешестване в света на поезията, любовта и другарството е планувано за 24 юни 2021 година, от 19:00 часа, в Театър Дом-паметник, с концерта на Михаил Белчев „ Не остарявай, обич! “ – песни с докосващи послания, които не могат да бъдат забравени. Със специфичното присъединяване на: Кристина Белчева, Милица Божинова и Асен Масларски, който ще показа новите си авторски песни.

Във вълшебния свят на операта публиката ще се придвижи с концерта „ Магията на операта “ на 28 юни 2021 година, от 19:00 часа, в Камерна зала на Театър Дом-паметник. В програмата са включени типичен ари и от опери на Джовани Батиста Перголези, Джузепе Верди, Гаетано Доницети, Джоакино Росини в осъществяване на Ангелина Манчева – сопран, Роберта Матели – мецосопран и Антон Радев – баритон. На пианото – Снежина Абрашева.

Талантливите деца на община Панагюрище ще се показват на 29 юни 2021 година, от 18:00 часа, в Театър Дом-паметник, в Годишния концерт на Центъра за поддръжка за личностно развиване – Панагюрище „ С усмивки под дъгата “.

Юнските празници на изкуствата в Панагюрище ще завършат на 30 юни, с режисура на спектакъл „ Константин Величков “ – Пазарджик „ Как се търси нов брачен партньор... “, по Миро Гавран, режисьор Александър Илинденов, с присъединяване на: Ани Михайлова, Ивайло Калоянчев и Веселин Цанев. Начало 19:00 часа, Театър Дом-паметник.

Община Панагюрище кани жителите и гостите на общината да посетят културните събития от календара на Юнските празници на изкуствата, като моли за споделена отговорност на всички за съблюдаване на противоепидемичните ограничения.



Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР