След близо три часа дебати Правната комисия на Народното събрание

...
След близо три часа дебати Правната комисия на Народното събрание
Коментари Харесай

На първо четене: По-строги наказания за лека и средна телесна повреда

След близо три часа диспути Правната комисия на Народното събрание одобри предложенията за промени в Наказателния кодекс, с които се завишават глобите за нанесена лека и телесна щета.

Проектът, импортиран от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи, бе утвърден с цялостно единогласие от 19 гласа " за ". Той планува

за нанесена междинна телесна щета причинителят да получи до 8 години затвор, вместо досегашните 6. 

Отпада опцията за пробация при лека телесна щета. За такова закононарушение се планува до 2 години отнемане от независимост, усилва се и санкцията - от 500 до 1000 лв., сега тя е от 100 до 300 лв..

Проектът на " Възраждане " получи 16 гласа " за " и три гласа срещу. В него се залага минимална долна граница от 3 месеца дейно наказване за нанасяне на лека телесна щета и отпадане на условието за методичност за демонстрация на принуждение, само че е записано, че би трябвало да има най-малко един предходен подобен случай.

Депутатите не престават разискването измененията в Закона за отбрана от домашно принуждение, с които се уголемява кръга на лицата, които попадат под закрилата му, като приравнява интимна връзка към случаите на брачно партньорство и съжителството без брак.
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР