След близо една година бавене на процедурата Висшият съдебен съвет

...
След близо една година бавене на процедурата Висшият съдебен съвет
Коментари Харесай

Гешев: Не сме нахлули в президентството с танкове

След близо една година бавене на процедурата Висшият правосъден съвет (ВСС) най-накрая стартира разглеждане всъщност на двете претенции за предварително освобождение на основния прокурор Иван Гешев, направени от министъра на правораздаването в оставка Надежда Йорданова и някогашния длъжностен министър на правораздаването проф. Янаки Стоилов.

Можете да гледата съвещанието онлайн -.

През лятото на предходната година правосъдните кадровици блокираха настояването на Янаки Стоилов с аргумента, че правосъдният министър няма право да желае уволнението на основния прокурор. След това Конституционният разгласи, че решението на Висш съдебен съвет е било противоконституционно и върна топката в ръцете на Висш съдебен съвет. Междувременно бе определено държавното управление на Кирил Петков, а новият правосъден министър Надежда Йорданова (ДБ) изиска уволнението на Гешев с нови учредения.

Решението за предварителното освобождение на основния прокурор Иван Гешев би трябвало да бъде взето с най-малко 17 гласа ”за “ от Пленума на Висшия правосъден съвет. Шансовете това да се случи в границите на този състав на Висш съдебен съвет наподобяват нулеви.

Първо СРС-атата

В четвъртък Пленумът на Висш съдебен съвет стартира с разискване на първото по време искане за уволнението на основния прокурор - това на Янаки Стоилов.

В него се споделя, че Гешев е злоупотребил със специфични разследващи средства като е наредил на уеб страницата на прокуратурата да се разгласяват подслушаните диалози на президента Румен Радев, както и други СРС-тата, които имат за цел да дискредитират гражданските митинги от лятото на 2020 година.

Гешев отхвърли отговорността си за публикуването на подслушаните диалози и изясни, че предлагането на Стоилов е смешно и търси политически цели. Според основния прокурор на обществеността би трябвало да се дава информация по значимите каузи. Проблемът е, че прокуратурата доста деликатно сортира по кои каузи да дава информация, а в тази ситуация бяха разгласени данни за критиците на Гешев.

Нахлухването в президентството

Третото съображение за настояването на уволнението на Гешев бе нахлуването на Бюрото по отбрана под контрола на основния прокурор в президентството. През юли юли 2020 година въоръжените чиновници на Бюрото влязоха в президенството, с цел да правят арести.

Според Надежда Йорданова дейностите са били несъразмерни и с тях се нарушава правилото на разделяне на управляващите. Министърът посочи, че акцията е сложила прокуратурата в унизителна обстановка и е уязвила престижа на правосъдната власт, както и е довела до всеобщи цивилен митинги.

" Няма по какъв начин да има корист, когато са осъществени правомерни дейности. Вие сте политик и може да ги окачествите както желаете, гоните политически цели, а не юридически. Вашата преценка не подхожда на обстоятелствата и на правото ", съобщи Гешев.

Членът на Висш съдебен съвет Атанаска Дишева попита в какви случаи се правят такива дейности като в президенството и кое е налагало с въоръжени да се правят тези просецесуално-следствени дейности.. Гешев изясни, че никой от Бюрото не е бил с танкове, гранотомети и други сходно оръжие. Той сподели, че десетки пъти е разрешавал присъединяване на Бюрото по отбрана в следствени дейности.

Искат дисциплиниран основен прокурор

Преди съвещанието на съвета Гешев разгласи пред публицистите, че задачата е той да бъде свален, с цел да се постави комфортен основен прокурор, да " се постави дисциплиниран основен прокурор и правосъдната власт да извършва поръчки, както Министерство на вътрешните работи, да вземем за пример ". Главният прокурор предвижда, че съдии и прокурори ще " бъдат изправени пред избора да нарушат закона, или да останат без работа и да не могат да хранят фамилиите си ".

Гешев разяснява преди съвещанието, че “от две години правосъдната промяна цели единствено едно – да се овладее прокуратурата, да се в профил съответният основен прокурор и да се постави някой дисциплиниран и правосъдната власт да извършва поръчки “.

По думите му тази промяна се показва и в това да се закрият профилираният съд и прокуратура в полза на олигархията и мафията и по този метод да се реализира прошка по 800 каузи на олигарси, проведени незаконни групи, упрекнати за тероризъм и други

Гешев се оплака, че от две години отчетите на основния прокурор и на ръководителите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд отлежават в Народното събрание и депутатите отхвърлят да ги изслушат.


”Очаквам членовете на Висш съдебен съвет най-сетне да изпълнят законовото си задължение”, разяснява от своя страна Надежда Йорданова. Всички причини са изложени в писмените оферти. Настояването за спазването на Конституцията, на законите, не е преодоляване на прокуратурата, това е правова страна, отговори тя на Гешев.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР