След близо десет часа дебати парламентът прие на второ четене

...
След близо десет часа дебати парламентът прие на второ четене
Коментари Харесай

Парламентът прие окончателно на второ четене промените в Закона за съдебната власт

След близо 10 часа диспути Народното събрание одобри на второ четене измененията в Закона за правосъдната власт (ЗСВ), с които се закриват профилираните съд и прокуратура. Измененията влизат в действие три месеца след публикуването им в " Държавен вестник ", като някои от тях - незабавно след обнародването им, съобщи Българска телеграфна агенция.

Гласуването на последните разпореждания от законопроекта беше посрещнато с овации. " Малка стъпка за индивида, огромна крачка за човечеството ", разяснява заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин, управляващ пленарното съвещание.

Законът ще се одобри с шампанско, само че евентуално ще се приложи със сълзи, тъй като нямате никаква концепция какво ще вършиме оттук насетне, нито политически, нито оперативно, сподели Тома Биков от ГЕРБ-СДС в негативен избор.

Спекулации, неправилна интерпретация, илюзия са изказванията, че напъните за правосъдна промяна стопират дотук - те в този момент стартират и ние знаем какво вършим, съобщи министърът на правораздаването Надежда Йорданова, откакто благодари за поддръжката и за дебата. Към 1 април т. година в българските арести, без връчени обвинителни актове, повече от шест месеца са арестувани 30 български жители, от които петима без предявен обвинителен акт повече от година. Харесва ли ви такава настояща прокуратура, такова настоящо законодателство, попита тя и добави, че работата продължава и скоро ще дебатират значими задания.

Софийският градски съд (СГС) става приемник на активите, пасивите, правата и отговорностите на Специализирания углавен съд, а Софийският апелативен съд - на Апелативния профилиран углавен съд, плануват признатите промени в Закон за съдебната власт.

Първоинстанционните наказателни каузи пред Специализирания углавен съд, по които е извършено разпоредително съвещание, стават подсъдни на Софийски градски съд и разглеждането им продължава от правосъдния състав, провел съвещанието. Съдиите от правосъдните сформира, които не са преназначени в Софийски градски съд, се командироват за присъединяване в разглеждането на делата до приключването на производствата по тях. Съдиите от правосъдния състав, разгледали първоинстанционните наказателни каузи, по които е постановена присъда, когато не са преназначени в Софийски градски съд, се командироват за оповестяване на претекстовете към присъдата, одобри още Народното събрание.

Първоинстанционните наказателни каузи пред Специализирания углавен съд, по които до влизането в действие на промените не е извършено разпоредително съвещание, се изпращат по подсъдност на съответните съдилища в 7-дневен период от влизането в действие на този закон.

Неприключилите до влизането в действие на измененията досъдебни производства и преписки в Специализираната прокуратура се изпращат на съответните прокуратури по подготвеност в седемдневен период от влизането в действие на този закон.

Предвижда се неприключилите до влизането в действие на този закон производства пред Апелативния профилиран углавен съд, по които не е извършено разпоредително съвещание, да се изпращат по подсъдност на съответните апелативни съдилища в 7-дневен период от влизането в действие на този закон. Неприключилите производства пред Апелативния профилиран углавен съд, по които е извършено разпоредително съвещание, стават подсъдни на Софийския апелативен съд и разглеждането им продължава от правосъдния състав, провел съвещанието.

Парламентът одобри и съответни промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които уреждат подсъдността на закононарушенията, попадащи в юрисдикцията на закрития профилиран углавен съд, като я трансферират към окръжните и районните съдилища по общите правила на родовата и локалната подсъдност. На Софийски градски съд, като първа инстанция, са подсъдни делата за закононарушения от общ темперамент, осъществени от съдии, прокурори и следователи, от други лица с имунитет, от членове на Министерския съвет, както и делата за закононарушения срещу републиката. На Софийски градски съд са подсъдни и делата от подготвеност на Европейската прокуратура.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР