Ролята на Русия в Нагорни Карабах е поставена под въпрос след подновеното напрежение

...
След безсънна нощ, прекарана в следене на новини от Нагорни
Коментари Харесай

След безсънна нощ, прекарана в следене на новини от Нагорни Карабах и гледане на видеоклипове на обстрелвани сгради и плачещи жени, Тигран казва, че знае кой е главният виновник.

Етническият арменец, който се премести в Русия през 2001 г., обвинява президента Владимир Путин, че „не е направил нищо“ във връзка с избухването между Азербайджан и отцепническия ексклав, при което според съобщенията са загинали повече от 20 души и са ранени 200.

Продължете да четете

списък от 4 елемента. Русия призовава за спиране на боевете между Азербайджан и Нагорни КарабахТурция подкрепя „стъпките, предприети от Азербайджан“ в Нагорни Карабах: Ердоган< /h3>Азербайджан и етническите арменски сили постигнаха споразумение за прекратяване на огъня в Нагорни КарабахСнимки: Избухват боеве в размирния регион Нагорни Карабахкрай на списъка

Напрежението нарастваше от месеци, но ескалира, когато Азербайджан започна нова офанзива във вторник, насочена към разоръжаване на арменските сепаратисти. Голяма част от международната общност осъди операцията на Баку, обвинявайки я в нарушаване на обещание, докато властите в Нагорни Карабах твърдяха, че арменците не са били въоръжени, нито са имали военни станции в региона.

Тигран смята, че именно отказът на Путин да предостави военна помощ на Армения, основният поддръжник на сепаратистите, е довел до поражението им във войната през 2020 г., когато Азербайджан си възвърна контрола над стратегически участъци около и в Нагорни Карабах и блокира основните му маршрут за доставка до Армения.

„Путин ни предаде, предаде всички арменци в Карабах“, каза 47-годишният служител на реда пред Ал Джазира. Той скри фамилното си име и местоположение, за да защити самоличността си.

Анализаторите заключиха, че Азербайджан триумфира през 2020 г., защото е закупил сложни оръжия, включително дронове, и е използвал тактиката, изпитана в битка в Близкия изток, докато Армения и Нагорни Карабах са разчитали на остарели оръжия, произведени в Русия, и хитростите, които са усвоили в 90-те години.

Tigran също така обвинява Кремъл и 2000 руски мироопазващи войници, разположени в района, че не успяха да предотвратят остър недостиг на храна, лекарства и други стоки от първа необходимост в Нагорни Карабах през последните месеци.

„Путин обеща да помогне, но не направи нищо, когато хората ми започнаха да гладуват там“, каза той в телефонно интервю.

По-малко от час след интервюто на Ал Джазира с Тигран, арменските сепаратисти заявиха, че са съгласни с предложеното от Русия прекратяване на огъня.

Те ще сложат и ще предадат всичките си оръжия и ще напуснат позициите си, докато арменските войски ще се изтеглят от ексклава.

Какво следва?

След загубата на Нагорни Карабах, Армения ще се тревожи да не загуби собствените си области – особено Зангезурския коридор, който свързва Азербайджан с неговия ексклав Нахичеван, родното място на бащата на азерския президент Илхам Алиев и предшественик Хейдар.

Докато Баку се нуждае от безпрепятствен достъп до Нахичеван без арменски контролно-пропускателни пунктове, Турция иска да го използва като връзка с тюркоговорящите нации в Централна Азия.

„Сега Армения трябва да помисли как да се запази без екстериториални транспортни анклави на нейна територия“, каза Павел Лузин, анализатор на отбраната във The Jamestown Foundation, мозъчен тръст във Вашингтон, окръг Колумбия.

Съдбата на етническите арменци в Нагорни Карабах зависи изцяло от волята на Баку да изгради мултиетническа нация, според него.

„Защото досега нещата може да се сведат до напускането на 100 000 арменци от Карабах завинаги“, каза Лузин пред Ал Джазира.

Сделката може да сложи край на три десетилетия фактическа независимост на региона, който Тигран смята за своя родина.

Родителите му произхождат от Степанакерт, столицата на Нагорни Карабах от началото на 90-те години на миналия век, когато първата война между Армения и Азербайджан отне хиляди животи, разселени до един милион и се превърна в един от „замразените конфликти“ в бившия Съветски съюз . Градът е известен като Ханкенди в Азербайджан.

В Русия Тигран се ожени и роди две деца – но все още може да говори диалекта на Нагорни Карабах на арменски. Като почти всеки арменец, той има роднини, живеещи в Карабах, Армения, Франция, Русия и Сирия.

Той е част от една от най-големите диаспори – почти един милион етнически арменци живеят в Русия, предимно в югозападни райони близо до родината им.

Мнозина успяха, включително Рубен Варданян, руски милиардер, който се премести в Нагорни Карабах миналата година и оглави сепаратисткото правителство в продължение на три месеца.

Той нарече военните действия тази седмица „типична операция за етническо прочистване“.

Азербайджан обвини сепаратистите, че са провокирали избухването, като са заложили противопехотна мина в тунел, която уби четирима азерски полицаи във вторник.

Друга отявлена ​​етническа арменка в Русия е Маргарита Симонян, една от основните поддръжници на Кремъл, която оглавява RT, медиен мамут, който разпространява промосковски новинарски репортажи на десетки езици.

За нея Путин и Русия са били и ще останат единствените защитници на Армения.

Тя предпочита да критикува арменския президент Никол Пашинян, либерален публицист, който дойде на власт през 2018 г. след народен бунт срещу „карабахския клан“ от политици, загуби войната през 2020 г. и се опита да подобри връзките със Запада.

„Арменец на власт с антируски лозунги е предател по дефиниция, [който] предава интересите на Армения, а не на Русия“, каза тя в публикация в X, социалната медийна платформа, известна някога като Twitter, във вторник.

„Нито една Ким [Кардашиян] няма да помогне, никое НАТО няма да си мръдне пръста. Никой не е помагал на Армения освен Русия. И никой никога няма да го направи“, каза тя в друга публикация, имайки предвид призива на риалити звездата към президента на САЩ Джо Байдън „да спре още един арменски геноцид“.

В продължение на векове царска Русия воюва с Османска Турция – и подкрепя етническите арменци и други християнски групи, живеещи там.

През 1946 г. Турция набързо се присъедини към НАТО, за да предотврати плановете на съветския владетел Йосиф Сталин да анексира най-източните й части, които някога са били доминирани от етнически арменци.

Сталин също направи Нагорни Карабах, където етническите арменци бяха мнозинство, автономия в рамките на Съветски Азербайджан, заобиколена от райони, доминирани от етнически азери.

Имената на ексклава отразяват неговото бурно минало.

„Нагорно“ означава „планински“ на руски, докато „Карабах“ на азерски означава „черна градина“.

Арменците предпочитат да наричат ​​ексклава Арцах на името на арменско княжество, съществувало там през Средновековието и оставило внушителни църкви, сложно орнаментирани каменни кръстове и богато илюстрирани пергаментови книги.

Малко преди разпадането на Съветския съюз през 1991 г. Нагорни Карабах проведе референдум, гласувайки да се отдели от Азербайджан и да стане част от Армения.

Москва подкрепи Армения в конфликта за Нагорни Карабах, но също така продаде сложни оръжия на Азербайджан.

Кремъл посредничи за примирие, което сложи край на войната от 2020 г., и разположи около 2000 мироопазващи сили в Нагорни Карабах и околните райони, на които беше наредено да не се намесват в спорадични конфликти.

„Ролята на Русия и нейните мироопазващи сили в момента е неутрална“, каза Емил Мустафаев, политически анализатор, базиран в азерската столица Баку, пред Ал Джазира. „Русия няма нужда от конфликт с Баку.“

Той казва, че избухването произтича от нежеланието на Армения да изтегли силите си и да спре да провокира Азербайджан.

„Ние предупредихме [арменското правителство в] Ереван няколко пъти, поискахме да изтеглят силите си от района на Карабах“, каза той.

„Но Баку се изчерпа, когато вчера арменски диверсанти минираха тунел и в резултат на това загинаха хора“, каза той, имайки предвид експлозията във вторник.

Международни наблюдатели смятат, че правителството на Пашинян е до голяма степен отговорно за привидно предстоящата капитулация на Нагорни Карабах.

„Арменските елити, които замениха ефективното икономическо развитие и модернизацията на армията с патриотична реторика и почиват на лаврите си, са 90 процента виновни“, каза украинският анализатор Алексей Кущ пред Ал Джазира.

И Москва не успя да защити ексклава и отслабващото му влияние в Армения, защото пренапрегна ресурсите си в твърде много области в бившия Съветски съюз, особено Украйна.

След като беше обявено прекратяването на огъня, протестиращите започнаха да препълват центъра на Ереван.

Техният митинг е подобен на протестите, проведени по-рано тази седмица.

„Това е неизменно правило в Ереван – във всяка ситуация, опасна за нацията им, те щурмуват правителствени сгради. Отново тълпи от мъже от всички възрасти се нареждат не пред наборните служби, а под стените на кабинета на министрите с още един „протест“, каза Николай Митрохин от германския университет в Бремен пред Al Jazeera.

„Бях готов да пожелая късмет на Армения и Арцах, но нито правителството, нито хората не са си взели поуки от загубената [2020] война“, каза той.

„Обичайното дърпане на въже вместо силна и колективна воля“, каза той. „Вместо да се карат, те търсят някой друг да бъде виновен.“

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР