След анексирането на Крим през 2014 г., западният отговор на

...
След анексирането на Крим през 2014 г., западният отговор на
Коментари Харесай

Гардиън: Забравете санкциите за олигарси, за да ударите Путин, ударете политическия елит

След анексирането на Крим през 2014 година, западният отговор на възходящия лист с закононарушения на Владимир Путин бе да наложи наказания на неговите " другари ". През последните години имаше изключително настоятелни претенции за наказания против богати съветски олигарси, живеещи в Лондон, написа за " Гардиън " Ангъс Роксбърг, някогашен сътрудник на БиБиСи Москва.

Така че отговорът на държавното управление на Обединеното кралство тази седмица на признаването от Путин на сепаратистки републики в украинския район Донбас одобри нормалната форма: наказания против пет съветски банки и трима олигарси.

Викове се надигнаха незабавно: не стига! Защо не Абрамович? Какво се случи с необяснимите заповеди за благосъстояние, скорошни законови принадлежности, предопределени да разкрият и санкционират перачите на пари? Депутатът от Лейбъристката партия Крис Брайънт изиска доста по-строги дейности против съветските олигарси, които злоупотребяват с английските закони, с цел да купуват парцели и да крият своите непозволено извоювани облаги.

Въпреки фурора, ние рядко се стопираме, с цел да зададем някои доста елементарни въпроси: дали тези ограничения в действителност са верните наказания? Насочени ли са към верните хора? И най-важното, имали ли са в миналото някакъв резултат върху държанието на Путин?

Отговорът и на трите въпроса е - Не.

Първо, налагането на наказания против олигарсите има дребен резултат върху съветската политика. Някои съветски олигарси са близки до Путин, а някои от тях евентуално му оказват помощ да скрие благосъстоянието си в офшорни сметки. Путин ги употребява, с цел да финансира планове, от които се нуждае бързо - инфраструктура за Олимпиадата в Сочи, мост към анексирания Крим.

Но това е напълно еднопосочна връзка. Путин им разрешава да просперират при две условия: да " снасят " парите незабавно, когато той има потребност от тях и да стоят надалеч от политиката. Идеята, че те въздействат на политиката му, е чиста фикция. Доказателството за това е, че глобите, които се ползват постоянно против олигарсите от 2014 година, не са трансформирали безусловно по никакъв метод политиката на Путин. Западът наложи наказания поради Крим, свалянето на малайзийски пътнически аероплан над Украйна и опита за ликвидиране на Сергей Скрипал в Солсбъри. Никои от тях не провокира и малко израз на страдание, още по-малко смяна на курса. Това, което направиха, несъмнено, бе задълбочаването на към този момент кипящата ненавист на Путин към Запада.

Разбира се, перачите на пари, които печелят от слабия регулаторен режим на Обединеното кралство, би трябвало да бъдат разкрити и преследвани. Но не всички са руснаци. И никой от тях няма думата при вземането на решения в Кремъл - сигурно не и във външната му политика.

Трябва единствено да погледнете треперещите членове на съвета за сигурност на Путин в понеделник, защото те бяха принудени да застанат един по един на естрада и да изповядат поддръжката си за решението му да признае републиките на Донбас, с цел да разберете, че Путин не приема заповеди от никой. Не от най-близкия му политически екип и сигурно не от богати руснаци, основани в Лондон.

Единствената същинска стойност в наказването на олигарсите е, че това кара Запада да се усеща и да наподобява добре, тъй като прави нещо. Икономическите наказания - отменяне на газопровода " Северен поток 2 " или ограничение на достъпа на Русия до системата Swift - може да имат по-голям резултат, само че също по този начин могат да се отразят върху нас под формата на по-високи цени на силата.

Има обаче доста по-смел и по-интересен метод. Управляващата класа на Русия - членовете на Думата, Сената, президентския съвет, висшите ешелони на службите за сигурност и защита, висшите чиновници на държавната телевизия - са няколко хиляди души. Тези мъже (и някои жени) проектират, подпечатват, предизвикват и извършват решенията на Путин. Някои от тях - за разлика от олигарсите - в действителност го поучават.

Да бъдеш член на Думата или Сената е много сладко - ти си добре заплатен, можеш да произнасяш понякога тирада, в случай че желаеш, само че главно си там, с цел да гласуваш за решенията на Кремъл и на първо място можеш да изнудваш с толкоз подкупи, с колкото можеш в миналото да се оправиш. (По тази причина те са ненавиждани от болшинството руснаци.) Членовете на президентския съвет са държавни чиновници, които са от значително значение за подготовката на законодателството. Службите за сигурност играят решаваща роля в осъществяването на визията на Путин. А телевизионните пропагандатори популяризират дезинформацията.

Това са хората, към които би трябвало да се насочите - тъй като когато няколко хиляди от тези хората, от които в действителност зависи Путин, стартират да усещат следствията от политиката му в персоналния си живот, ще настъпи вълна от неодобрение.

Повечето от тези хора обичат да пътуват до Европа и Съединени американски щати. Тук образоват децата си. Те имат парцели тук. Членовете на съветския хайлайф, техните фамилии и деца, обичат да се разхождат по западни яхти, ски писти и изискани хотели, като разгласяват свои фотоси в Instagram. Ако им бъдат отказани визи за пътешестване на Запад - в случай че те фактически бъдат затворени в Русия - няма да отнеме доста време недоволството да проникне в цялата политическа класа. Посланието към тях ще бъде ясно: в случай че желаете да се наслаждавате на своя западен метод на живот, имате потребност от нов водач, който почита западните полезности, до тогава ви е неразрешено.

Добавената стойност на този метод е, че за разлика от някои стопански наказания, той няма да навреди на елементарните руснаци, а в действителност много ще ги зарадва.

Ако някакви наказания ще имат резултат, то това са тези. Забравете олигарсите, ударете политическия хайлайф.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР