След 7-часови драматични дискусии Пленумът на Висшия съдебен съвет остави

...
След 7-часови драматични дискусии Пленумът на Висшия съдебен съвет остави
Коментари Харесай

ВСС обяви за недопустимо искането за отстраняване на Гешев |

След 7-часови трагични полемики Пленумът на Висшия правосъден съвет остави без разглеждане предлагането на правосъдния министър Янаки Стоилов за отстраняването на основния прокурор Иван Гешев и го разгласи за неприемливо. 

Това стана с гласовете на 12 членове на съвета и 8 срещу - от съдийската гилдия. В поддръжка на решението се оповестиха всички представители на прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет, както и Боян Новански, Драгомир Кояджиков и Стефан Гроздев.

След като всички членове на Висш съдебен съвет взеха думата денем, а по-късно някои от тях още веднъж приказваха, правосъдният министър прикани да се премине към гласоподаване всъщност. Оказа се обаче, че няколко висши магистрати отхвърлят да гласоподават, тъй като " не е имало полемика всъщност, а за това дали предлагането е възможно ". 

Думата взе и основният прокурор Иван Гешев, който съобщи, че 3/4 от дебатите се градят върху политически и журналистически тълкования, а отчетът, направен от вътрешния министър Бойко Рашков, е " неспособен юридически документ ".

За нахлуването в президентството, което беше и една от, Гешев изясни, че не могло да стане от чиновници на Министерството на вътрешните работи, тъй като издалите позволение за влизане в институцията не са имали доверие на Министерство на вътрешните работи.

Министър Стоилов още веднъж повтори, че.

" Самият Висш съдебен съвет няма рекламация да бъде публично недостижим. Тази полемика беше тежка, продължителна и конфликтна на моменти. Тя надвиши тематиката. Не ми давате доста причини за градивен разговор ", сподели още той и изясни, че в случай че тематиката не се развие във Висш съдебен съвет, ще се придвижи в Народното събрание. 

На тези думи остро реагира Гешев: " В момента изнудвате ". 

След размяната на реплики Стоилов изиска прекосяване към гласоподаване всъщност. Членовете на Висш съдебен съвет Цветинка Пашкунова и Вероника Имова изрично отхвърлиха и го дефинираха като " неуместно ". Според двете не е извършен спор всъщност, а е обсъждано дали предлагането на Стоилов е възможно.

От своя страна, Стефан Петров изиска предлагането за освобождение на Гешев да не бъде прегледано. Атанаска Дишева обаче изиска да се уточни предлагането на Петров, защото имало диспозитив. Имова пък сподели, че по този метод предлагането е голословно. Министърът не промени точката, направена от Петров, тъй като, по думите му, той няма пълномощия да трансформира предложенията на членове на Висш съдебен съвет. 

В последна сметка се мина към гласоподаване по предлагането на Петров за оставяне без разглеждане предлагането на Стоилов, като основният прокурор не взе участие в гласуването. 

След гласуването министър Янаки Стоилов разгласи полемиките за завършили и си потегли. 

Висшите магистратите продължиха да спорят по кое време да разискват идващите точки, защото от другата седмица имало планувани отпуски.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР