След 30-годишни изследвания учени заключиха, че са идентифицирали нов вид

...
След 30-годишни изследвания учени заключиха, че са идентифицирали нов вид
Коментари Харесай

Биолози идентифицираха нов вид акули след 30-годишни изследвания

След 30-годишни проучвания учени заключиха, че са разпознали нов тип дребни акули, заяви Юнайтед прес интеренешънъл.

Експертът Брадли Уедърби от университета на Роуд Айлънд кръсти новия тип Etmopterus lailae, на 17-годишната си щерка Лейла.

Уедърби изследва акулите Etmopterus perryi от разред бодилестоподобни от три десетилетия. Смята се, че това са представителите от надразред акулообразни с най-малка дължина на тялото, която едвам надвишава 20 см.

"Не е извънредно идентифицирането на нов тип да отнеме няколко години, а по-късно той да бъде разказан и кръстен - съобщи Уедърби. - За идентифицирането на този тип обаче бе нужно малко по-дълго време. "

Първите екземпляри от типа, които Уедърби е виждал, били замразени. Той получил ковчеже със замразени акули. Уедърби почнал да сортира екземплярите година по-късно. Ученият точно изследвал анатомичните им особености и ги описал. Преди да завърши проучването си, изискал мнението на експерта по акулите Дейвид Ебърт от морската лаборатория в Мос Лендинг, Калифорния. Трябвало да минат 5 години, с цел да може той да откри, че фактически става въпрос за незнаен на науката тип.

Резултатите от проучването са оповестени в Zootaxa.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР