След 30 години очакване ЦСКА най-после ще има свой собствен

...
След 30 години очакване ЦСКА най-после ще има свой собствен
Коментари Харесай

"Спортни имоти Българска армия" - трасиране на задънена улица

" След 30 години очакване ЦСКА най-сетне ще има собствен личен дом! Такъв, какъвто клуб с велика и славна история, със стотици митове и милиони последователи заслужава! (...) Собствениците на клуба в лицето на господин Гриша Ганчев и господин Юлиян Инджов желаят да благодарят на премиера господин Бойко Борисов и на министъра на спорта господин Красен Кралев за това, че единствени те за 30 години демонстрираха поредност, предвидливост и угриженост в името на идеята за нов армейски дом. (...) Предстоят още значително процедури, само че с дружни старания скоро ЦСКА ще разполага с в действителност съвременни уреди - стадион и спортна база, които ще разрешават да развиваме своите надарени състезатели и бъдещи първенци! Честито, армейци! "

Датата на благодарственото слово по адрес на вездесъщия министър председател и спортния му министър е 23 октомври 2019 година - деня, в който Министерският съвет взе решение страната да учреди взаимно комерсиално сдружение в партньорство с ПФК " ЦСКА-София " ЕАД. То трябваше да се споделя " Спортни парцели Българска войска " АД и да докара до създаване на лелеяния от всички " червени " ентусиасти нов стадион в Борисовата градина и модернизиране на подготвителната база в Панчарево.

Година и девет месеца по-късно учредяването на въпросното сдружение се намира в задънена улица, най-много по виновност на частния сътрудник. Като съучредители на смесеното акционерно сдружение трябваше да бъдат вписани държавното " Сердика спортни парцели " ЕАД, стопанисващо комплекса " Българска войска " и останалите някогашни парцели на ЦСКА, и преднамерено основаното " Арена ЦСКА " ЕООД, благосъстоятелност на Гриша Ганчев и Юлиян Инджов.

За да стане това, двете страни трябваше да образуват капитала на " Спортни парцели Българска войска " посредством две равни вноски - непарична от страна на страната под формата на апорт на парцела, и парична от страна на частната компания, в размер на равностойността на оценката на стадиона и прилежащите уреди и терени. За задачата трима самостоятелни оценители, избрани със правосъдно решение (Валентин Досев, Виктор Генев и Искра Върбанова-Цанова), при започване на април 2020 година оцениха парцела на 32 274 900 лева

Сумата обаче не се хареса на управлението на " ЦСКА-София ", откакто се оказа с 10 млн. лева по-висока от предстоящата стойност (около 22 млн. лева.). По гледище на футболния клуб последва назначение на нови три движимости лица (инж. Йордан Найденов, инж. Борислав Савов и Валентин Василев), които през юли 2020 година занижиха оценката до 23 310 700 лева Именно това е и финалният размер на паричната вноска, която " Арена ЦСКА " ЕООД би трябвало да преведе, с цел да бъде приключено учредяването на " Спортни парцели Българска войска ".

Оттогава измина цяла година, в която шефовете на " аления " клуб като че ли изгубиха интерес към плана, а патетичните слова за " нов армейски дом " останаха единствено бледен спомен. В началото на юни 2021 година " Сега " изпрати въпрос по Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ) до Министерството на младежта и спорта (ММС), като принципал на сдружението, стопанисващо държавния парцел:

" На какъв стадий са намира основаването на смесеното комерсиално сдружение " Спортни парцели Българска войска ", посредством което ММС и " ЦСКА-София " възнамеряваха построяването на нов стадион в държавния парцел в Борисовата градина в София? Остава ли в действие желанието на страната за основаването му? Остава ли в действие задължението на футболния клуб да взе участие с парична вноска в размер, еднакъв на цената на парцела, употребен като апортна вноска от страна на страната? "

Макар и след края на законоустановения двуседмичен период, от администрацията на служебния състезателен министър Андрей Кузманов изпратиха отговор, в който се споделя:

" До момента е осъществена оценка на цената на непаричната вноска по реда на член 72 от Търговския закон, представляваща оценка на цената на правото на благосъстоятелност върху парцела. Други дейности не ни е известно да са предприемани. "

Десетина дни по-късно тематиката бе наранена обществено от члена на Съвета на шефовете на " Сердика спортни парцели " Людмил Лазаров. На конференция в ММС той разкри, че от футболния клуб " се опасяват ", тъй като към момента нямало издадени позволения за градеж на нов стадион.

" Миналата седмица " Сердика " предложения управлението на ЦСКА, с цел да забележим до каква степен са стигнали - съобщи Лазаров на 29 юни. - Те се тормозят, тъй като към момента няма строителни документи по план. На този стадий се опасяват, тъй като би трябвало да преведат 8 млн. лв. в новото сдружение, което съставлява към 25% от капитала за построяването на стадиона. В момента топката е в ръцете на ПФК ЦСКА. Министерството и сдружението сме подготвени във всеки един миг да продължим работата по построяването на този план. "

Именно тук на трасето изскача и главният препъникамък пред реализирането на концепцията за нов стадион - обсъжданият към този момент втора година нов обстоен организационен проект (ПУП) на Борисовата градина. Предложеният план на Столична община не разрешава осъществяването на огромни строителни действия на територията на най-големия парк в София, което автоматизирано изключва опцията за създаване на стадион за 30 000 души с цялата му нужна инфраструктура.

През предходната седмица на бял свят изскочи и още едно разминаване сред съучредителите на " Спортни парцели Българска войска ". Изказа го юристът на " ЦСКА-София " Станислав Трендафилов, който разяснява думите на Людмил Лазаров.

" Струва ми ce, чe имa някaквo oбърквaнe у прeдcтaвитeля нa " Ceрдикa cпoртни имoти " - съобщи юристът пред в. " Тема спорт ". - Тoй кaзa, чe ЦCКA трябвa дa прeвeдe 8 млн. лeвa, или 25%, oт кaпитaлa нa cъвмecтнoтo дружecтвo. Осем милиoнa oбaчe ca 25% oт 32 млн. лeвa, кoeтo бeшe cтaрaтa oцeнкa нa " Aрмиятa " и Пaнчaрeвo. Кaктo e извecтнo, cлeд тoвa имaшe нoвa oцeнкa и тя e нa cтoйнocт 23,3 млн. A 25% oт тaзи cумa e 5,8 млн. лeвa. Тaкa чe имa някaквo рaзминaвaнe, кoeтo нe знaм нa кaквo ce дължи, нo e фaкт. "

Факт е също, че без значение от съответната стойност футболният клуб явно няма никакво предпочитание или желание да преведе нужната парична вноска за основаване на смесеното сдружение. Което в действителност е обикновено, в случай че бъдещият Подробен устройствен план на Борисовата градина априори обезсмисля плана. Въпросът е докога без друго изстрадалите " червени " почитатели ще бъдат държани в илюзия?
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР