След 13 години живот у нас може да екстрадират иранец

...
След 13 години живот у нас може да екстрадират иранец
Коментари Харесай

След 13 години живот в България: Искат да екстрадират иранец, осъден на смърт в родината си

След 13 години живот у нас може да екстрадират иранец назад в родината му, където го чакат смъртна присъда и над 70 удара с бич, споделя. Мехран Давари е баскитарист на софийска рок група, има и непрекъснат адрес у нас. Преди 3 години се покръства и на всички места се показва с християнското си име Стефан.

Вече пети ден Стефан, който към момента се води с иранското си име Мехран Давари, е в бежанския център в Бусманци. У нас той идва през 2010 година, откакто в Техеран взе участие в кървавите митинги поради президентските избори година по-рано. Има и вторo нарушение съгласно режима - пробва се да избави жена, бита от служителите на реда. С него от медията беседват по телефона, какъвто едвам от през днешния ден може да употребява.

" От 13 години се боря да съм част от българите, част от вашето общество, над 8 години имам трудов стаж, желая да потвърдя, че не съм паразит в тази общественост и имам толкоз доста другари. Не желая да се върна в моята страна и знам какво ме чака. Всъщност съм сигурен, че ще ме екзекутират ", споделя той.

У нас Мехран приема християнството и името Стефан, като съгласно режима в Техеран това се санкционира със гибел. Адвокатът му Диана Радославова също го назовава с българското му име и не схваща за какво е арестуван., в случай, че има и по-леки разновидности. Повече от 10 пъти му е отказван статут на емигрант у нас, а през днешния ден тя подава следващата молба.

Не са малко хората, които получават при първа, втора, трета молба за протекция отвод, и защото за тях опцията не е да се върнат в страната си на генезис, в случай че достоверно бягат и в действителност имат състоятелен боязън за гонене там, те остават в една лимбо обстановка, в която нито могат да останат, нито да бъдат върнати там. Фактът, че 13 години Дирекция " Миграция " не е могла да върне Стефан в Иран потвърждава това. Но има и един юридически вакуум, празнина в българското законодателство, която не му дава никакъв различен законен път, по който той, макар че приказва български език, той не може да се легализира. Той има към този момент история на гонене като опозиционер и заменена вяра, неговото връщане в Иран е немислимо по всички правила на бежанското право ", споделя Диана Радославова, юрист.

Гарант пред страната за Мехран е Красимир Петров, основател на рок групата, в която свири иранският жител, само че към този момент българин по душа. Запознават се преди две години, когато Красимир търси басист. Той се учудил от положителния му български.

" Той наподобява друг, от това, което си представяш, когато чуеш иранец. Той има тип на рок звезда. Той е приключил постановка в Иран, последният клип на групата е негово дело. Той към този момент обича България, аз го чувствам този човек, той си е българин. 13 години е в България ", споделя Красимир Петров.

Сега на ход е Държавната организация за бежанците, която има 14 дни, с цел да реши дали да записва молбата му, а в случай че това стане, ще напусне центъра в Бусманци и ще се върне в дома си, за който заплаща наем. В отговор за Българска национална телевизия оттова обявиха, че следва да се прегледа новата му молба, а предходните са били отхвърлени защото не дава отговор на изискванията за даване на статут.

" Иранецът Мехран Давари е имал няколко производства в Държавната организация за бежанците при Министерския съвет. Всички от тях са отхвърлени, защото чужденецът не дава отговор на изискванията за даване на филантропичен или бежански статут ".

Има и петиция в отбрана на иранеца. А до момента в който се вземе решение групата чака своя Стефан още веднъж да свири на китарата си.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР