След 12 години разследване и съдебен процес депутатът от ДПС

...
След 12 години разследване и съдебен процес депутатът от ДПС
Коментари Харесай

След 12 години дело: Условна присъда за депутата Димитър Аврамов

След 12 години следствие и правосъден развой депутатът от Движение за права и свободи Димитър Аврамов получи условна присъда по обвиняване за търговия с въздействие и пожелан рушвет от зърнопроизводителя Светослав Илчовски, заяви БНР.

Случаят е от 2012 година, когато Аврамов беше депутат от ГЕРБ, а следствието се водеше от закритата към този момент Спецпрокуратурата.

За да може да се гледа делото против него, на няколко пъти имунитетът му беше свалян.

 

 
За последно това стана след конституирането на 49-то Народно заседание.
Освен Димитър Аврамов на съд бяха и Методи Петков и Владимир Чернев.

Наказанието на Аврамов е една година условно с три години изпитателен период, на Петков - шест месеца затвор, а Чернев е оневинен.

Присъдите са на Софийския градски съд и не са дефинитивни.

 

 

Аврамов беше задържан още през юли 2012 година По това време той беше народен представител от ГЕРБ, само че след задържането незабавно беше изключен от партията. През 2016 година Софийският градски съд го оправда, само че година по-късно апелативният съд анулира оправдателната присъда и върна делото на първата инстанция заради основни нарушавания. През 2017 година Аврамов още веднъж влезе в Народното събрание, само че този път от листите на Движение за права и свободи. След това още веднъж беше желан имунитетът му, с цел да продължи делото против него, към този момент в спецсъда.

Според обвиняването
Аврамов е изискал от арендатора Светослав Илчовски на пет пъти общо 220 000 лв.
и право на прилагане на аграрни земи, а по-късно е приел 100 000 лв., с цел да упражни въздействие върху длъжностни лица, с цел да уреди проблем с други обработваеми земи. Името на предприемача Илчовски нашумя още веднъж преди три години, когато беше изслушван в Народното събрание и разпитван в прокуратурата поради изказванията му за търговия с въздействие, рекет и корупция при ръководството на ГЕРБ. Той твърдеше, че е бил принуждаван от близки до Бойко Борисов да не купува аграрни земи, да продава продукцията си на занижени цени, а " Напоителни системи " го изнудвали да заплаща рекет, в случай че желае да получи вода за насажденията си.

Депутатът от Движение за права и свободи беше упрекнат, че обещавал да упражни въздействие върху директорката на Областната дирекция " Земеделие " Зорница Александрова, за която твърдял, че е негов човек и ще уреди проблемите на предприемача, напомня " Лекс ".
Илчовски бил арендатор на аграрни земи в Монтанско.
С други компании имали подписано съглашение за разпределянето на земите, които обработват. Тъй като съглашението не било публично записано в Областната дирекция " Земеделие " в Монтана, законът задължавал шефката на дирекцията да издаде заповед за служебно систематизиране на площите. Така земите, засети и обработвани от Илчовски, отишли при друга компания, която тръгнала да събира продукцията на предприемача. Намесила се полиция, която предотвратила навлизането на комбайни. В разногласието се намесил и Димитър Аврамов, който против пари и земи, заречен на Илчовски да уреди казуса.

Наред с това депутатът споделил, че ще упражни въздействие и върху началника на полицията в Монтана Даниел Псалтиров за обезпечаване на полицейска защита и достъп до земите, обработвани от компанията на Илчовски, по време на жътвата на реколтата от рапица.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР