След 11 години прекъсване парламентаристи от Македония са на посещение

...
След 11 години прекъсване парламентаристи от Македония са на посещение
Коментари Харесай

Парламентаристи от Македония са на посещение в България

След 11 години спиране парламентаристи от Македония са на посещаване в българското Народно заседание.
Делегация на Групата за другарство Македония - България в Събранието на Република Македония, водена от заместник-председателя на Народното събрание Фросина Ташевска - Ременски, се срещна с депутати от Групата за другарство България-Македония в 44-тото Народно заседание.

 © Българска телеграфна агенция
Председателят на Групата за другарство с Македония Борис Вангелов / " Обединени патриоти " / приветства македонските парламентаристи с добре пристигнали в братска България. Македония е в сърцето на всеки един от нас, уточни той. Вангелов означи, че групата за другарство с Македония е от 39 депутати, т.е. всеки пети депутат в българския парламент е член на тази група. Много се радваме, че след 11 годишно спиране най-сетне групата за другарство от Народното събрание на Република Македония ни е пристигнала на посетители, означи Вангелов.

Той уточни, че след подписването на историческия контракт сред България и Македония двустранните връзки са навлезли в нова фаза. Трябва най-сетне да построим инфраструктурните планове сред нашите две страни, да изградим кулоар номер 8, да отворим нови пропускателни пунктове, да изградим железница, автопът, да тръгне търговията от Черно до Адриатическо море, сподели Вангелов. Вече напредна съдействието сред нашите академии на науките, в напреднала фаза е съдействието и в областта на защитата, добави той.

Заместник-председателят на Събранието на Македония Фросина Ташевска-Ременски благодари за топлия банкет в Народното събрание и благодари за единомислещата ратификация на контракта за добросъседство. Отворихме съществени процеси, които бяха табу в нашите общества, уточни тя. Наша стратегическа цел е участието в Европейски Съюз и НАТО, участието в съюзите, в които членува и България, и считаме, че единствено съдействие и помощ значи същинско другарство, уточни Ташевска-Ременски.

Историческите диспути не би трябвало да бъдат спънка за дебатите за общото бъдеще, сподели заместник-председателят на Събранието на Македония. Според нея двете страни споделят доста общи неща от историята, които не би трябвало да ни разделят, а би трябвало да бъдат поука - да изправим грешките и да градим мостове за съдействие, каквито чакат нашите жители и Европейски Съюз. Тя изрази вяра по време на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз Македония да получи покана за започване на договаряния за участие в Съюза.
Македонските депутати поканиха българските си сътрудници от Групата за другарство с Македония да посетят Народното събрание в Скопие. Спас Гърневски /ГЕРБ/ подари на гостите книга с благопожелание за дълъг и взаимен европейски път.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР