Славов настоява петчленният състав да отмени определението на тричленен състав

...
Славов настоява петчленният състав да отмени определението на тричленен състав
Коментари Харесай

Атанас Славов с нова жалба до ВАС срещу избора на Борислав Сарафов

Славов упорства петчленният състав да анулира определението на тричленен състав на Върховен административен съд и да върне делото за ново разглеждане на първа инстанция всъщност. Алтернативно министърът желае от висшите магистрати да се произнесат всъщност, като разгласят за незначително решението на прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС), с което Сарафов бе определен за изпълняващ функционалностите на основен прокурор.

Ако втората инстанция одобри, че прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет е способена да избира краткотраен основен прокурор, Славов желае съдът да анулира решението за Сарафов и да върне преписката за ново разглеждане и изговаряне от колегията.

Българска телеграфна агенция напомня, че прокурорската гилдия избра Борислав Сарафов за изпълняващ длъжността на изключително съвещание на 16 юни. До това гласоподаване се стигна откакто президентът Румен Радев подписа декрет, с който Иван Гешев бе освободен като основен прокурор. Министърът на правораздаването оспори това решение пред Върховен административен съд и посочи, че то е отвън компетентността на прокурорската гилдия и следва да се направи от пленума на Висш съдебен съвет, който избира основния прокурор. Пред първата инстанция на съда Славов уточни и че не са спазени разпоредбите за привикване на съвещание на прокурорската гилдия, не е имало обществено обявяване и разискване на претенденти, не са дебатирани професионалните и нравствените качества на определения. Тричленният състав на Върховен административен съд остави жалбата без разглеждане с претекста, че министърът няма юридически интерес да оспорва този избор.

В новата си тъжба Славов е безапелационен, че ползата му е налице. Сред изтъкнатите причини за това е особената конституционна роля на министъра на върховен държавен орган, овластен да реализира взаимоотношението на изпълнителната със правосъдната власт, който взе участие в кадровата политика за магистратите в държавен интерес. Именно поради това си качество министърът може да прави оферти за назначение, повишение, намаление, пренасяне и освобождение на съдии, прокурори и следователи, в това число за назначението и освобождението на ръководителите на висшите съдилища и на основния прокурор, се припомня в жалбата.

При избора на Борислав Сарафов министърът е бил лишен от опцията да упражни пълномощията си и има юридически интерес да се обърне към съда, счита Атанас Славов.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР