Славата на индийското орехче като подправка с уникален и специфичен

...
Славата на индийското орехче като подправка с уникален и специфичен
Коментари Харесай

Индийско Орехче

Славата на индийското орехче като фалшификация с неповторим и характерен мирис и усет стартира още от античността и стига до наши дни, когато индийското орехче е неделима част от доста етнокухни. Италианската, карибската, индийската, френската, гръцката кухня, даже гозбите, присъщи за Латинска Америка и Близкия Изток мъчно минават без използването на дребни дози индийско орехче.

История на индийското орехче

Дървото на индийското орехче (Myristica fragans) е от семейство Миристикови. То е вечнозелено и доближава до 15 метра височина. Родина на индийското орехче са островите Банда и Молукските острови, само че тамошната кухня не обръща изключително внимание на кулинарните преимущества на подправката. Тя станала обичана на арабите, които търгували с Далечния Изток от антични времена до края на Средновековието. Силно застъпено като фалшификация в арабската кухня, индийското орехче е пренесено в Европа.

Бързо индийското орехче се харесва на европейците, само че в самото начало то се намирало прекомерно мъчно, тъй като се внасяло в дребни количества. През 16 век към този момент индийското орехче се радва на огромен интерес, откакто португалците превзели Молукските острови. Те незабавно постановат монопол върху износа на подправката.

След към 100 години архипелагът е завзет от холандците, които на собствен ред пазят зорко насажденията и дърветата с индийско орехче. Строги санкции грозели всеки, който се осмели да откъсне даже едно орехче, като крайният вид бил посегателят да остане без ръка. След това французите съумяват да се доберат до разсад от дръвчето и засаждат плантации с индийско орехче на остров Мавриций.

Избор и предпазване на индийско орехче

В магазините може да откриете както смлени, по този начин и цели костилки индийско орехче. Когато индийското орехче е на прахуляк, то се използва по-лесно, заради което това е най-честата форма, в която ще го откриете. Съхранявайте подправката в добре затворени херметически буркани, сложени на изсъхнало и мрачно място.

 Настъргано индийско орехче

Готвене с индийско орехче

Кулинарната обработка на подправката е извънредно подобаваща, в случай че тя протича в комбиниране с черен пипер, дафинов лист, лук, магданоз, корени за чорба. Индийското орехче е идеална фалшификация за разнообразни фрикасета, пастети, супи, ястия от мляно месо, сосове, зеленчукови ястия. Без него фамозният сос Бешамел с гъби не би имал присъщия си усет. В индийската кухня орехчето се употребява съвсем напълно в сладкиши. В европейската кухня орехчето и кората му се употребяват изключително постоянно в картофени ястия.

Индийското орехче и кората му имат сходни вкусови качества, като усетът на орехчето се разграничава с това, че е малко по-сладък. Кората има светлооранжевия, шафраноподобен цвят по тази причина е желана при приготвянето на светли сосове, тъй като им придава присъщ и вкусен цвят. Добивът на кората на индийското орехче е единствено 15% от този на цялата фалшификация, което е причина тя да е по-скъпа. Индийското орехче е суровина за необятно употребявано етерично масло. То се получава посредством парна филтрация на смляно индийско орехче и се употребява доста в парфюмерията и фармацевтиката. Етеричното масло от индийско орехче се употребява даже и в производството на Кока-Кола.

Ползи от индийското орехче

От незапомнени времена от индийско орехче се подготвят сиропи за кашлица. В обичайна медицина индийското орехче и неговото масло са били употребявани за заболявания, свързани с нервната и храносмилателната система. Външно маслото от индийско орехче може да се приложи против ревматични болки, както и като незабавно средство против зъбобол. При храносмилателни разстройства етеричното масло от индийско орехче се смесва на капки с мед. Действа добре и при неприятен мирис в устата.

 Индийско Орехче

При покачване, гастроентерит, хронична диария или стомашно разстройство може да приложите от 3 до 5 капки от маслото, примесени с мед или захар. Изключително удобно въздействие върху нервната система на човек индийското орехче може да окаже поради съдържащия се в него миристицин. Той подтиква производството на серотонин - хормонът на щастието и спокойствието. Една добра концепция е, в случай че прибавите малко индийско орехче в чая си.

Ето и още изгоди от индийското орехче:

1. Подобрява храносмилането

Индийското орехче работи чудесно на храносмилането. То подкрепя процеса, като в това време облекчава положения на стомашни язви, газове и редица стомашни неразположения. За да имате спокоен корем, можете да опитате по какъв начин работи и на вас тази остаряла фалшификация.

2. Ценен лек в битката с безсънието

Оказва се, че можете да се преборите дейно с безсънието, в случай че преди да си легнете, заложите на ястие, подправено с индийско орехче. Вариант е да пийнете чай от прословутата фалшификация. Според една доста остаряла рецепта пък срещу бодърствуване можете да поръсите топло мляко, овкусено с мед, с малко индийско орехче. Вариантите са няколко, изпробвайте най-хубавия за вас и изберете.

3. Облекчава болката

Благодарение на богатия си състав индийското орехче работи болкопонижаващо. То също по този начин намалява напрежението и ви оказва помощ да се чувствате по-добре в кожата си.

4. Облекчава неприятния мирис

Лошият мирис е проблем на доста хора, като може да се забележи в друга възраст. Това положение намалява самочувствието ни и несъмнено не ни прави най-приятната компания за близките. Ако страдате от халитоза, безусловно би трябвало да се консултирате с доктор или ортодонт. Специалистите ще ви насочат какво да предприемете, защото не всеки път казусът се дължи на болести в устната празнина. Междувременно можете да облекчите положението с малко индийско орехче. Други храни срещу неприятен мирис са кисело мляко, зелени ябълки, магданоз.

5. Защитава черния дроб

Индийското орехче въздейства добре на черния дроб. Тази фалшификация го защищава от редица болести и способства за по-бързото възобновяване на към този момент такива. Разбира се, в случай че черният ви дроб страда, безусловно би трябвало да потърсите и лекарска помощ, тъй като нещата могат да са и доста съществени.

Масло от индийско орехче

Антисептичните свойства на индийското орехче го вършат потребен артикул при производството на антисептични сапуни. Етеричното масло от индийско орехче се употребява и за къпане, заради освежаващия си темперамент. Тъй като маслото от индийско орехче е антибактериално и антисептично средство, то се употребява в доста козметични артикули, предопределени за скучна, мазна или набръчкана кожа. Използва се и при изработката на лосиони и кремове след бръснене.

Маслото от индийско орехче е потребно за храносмилането и оказва помощ за облекчение на болки в стомаха и унищожаване на газове от стомаха и червата.

Това масло се смесва добре с доста други етерични масла, в това число лавандулово масло, масло от розмарин, портокалово масло, масло от черен пипер, масло от салвия, евкалиптово масло, масло от джинджифил и иланг-иланг.

 Масло от индийско орехче

Маслото от индийско орехче е доста потребно за лекуване на мускулни и ставни болки, защото е чудесно успокоително. Освен това е противовъзпалително, тъй че масажирането на масло от индийско орехче върху засегнатата област е дейно при артрит, ревматизъм и лумбаго.

Маслото от индийско орехче е основна част от китайската медицина, когато става въпрос за лекуване на коремна болежка и инфектиране. Също по този начин понижава подуването на ставите. Често пренапрежението води до болки в тялото или мускулите и в такива случаи това масло може да бъде доста потребно за унищожаване на болката.

Вреди от индийското орехче

Ако се използва в дребни дози индийското орехче не оказва никакви негативни въздействия върху организма на човек. Високата доза индийско орехче е към 10 грама и повече и тогава то стартира да оказва слаби до приблизително мощни халюциногенни резултати. При предозиране индийското орехче е в положение да провокира видения и прелестно чувство, които наподобяват резултата от използването на марихуана. Халюцинациите и упойването могат да продължат до 24 часа след първичната кулминационна точка, което е към 12 часа след поглъщането на несъразмерна доза индийско орехче.

 Стрито Индийско Орехче

Същевременно с това е допустимо да се появят неприятни странични резултати като халюцинации, покачване, обезводняване, обща телесна болежка в интервала до 36 часа след усвояване. Редовната и несъразмерна приложимост на индийско орехче е в положение да нанесе вреди на черния дроб. При интравенозно инжектиране индийското орехче работи като мощна отрова. В предишното индийското орехче е било употребявано за предизвикателство на аборт. Големите дози от подправката, погълнати едновременно са извънредно рискови - водят до спазми и сърцетуптене, а от време на време и до съдбовен край.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР