Слава Богу, тук човекът няма никаква намеса. Цветовете са напълно

...
Слава Богу, тук човекът няма никаква намеса. Цветовете са напълно
Коментари Харесай

Зелена светлина: Цветната планина Виникунка

Слава Богу, тук индивидът няма никаква интервенция. Цветовете са изцяло естествени и са резултат от отлагането на характерни седименти. Мястото е в Перу, на 5200 метра надморска височина. Местното му наименование е Виникунка. Но през последните години то се прочу отвън границите на страната като Планината на дъгата или Цветната планина.

Подобни колоритни формирания има и на други места по света. Срещат се в Съединените щати, Канада и Китай. Само че Виникунка има особения недопечен сексапил на Андите. Тя притегля непрестанен поток от туристи. Огромният интерес към цветната забележителност не е трансформирал изключително региона край Куско, който си остава див и мъчнопроходим.

Пъстрата приказност изисква няколкодневен преход пешком или на кон. Друг път до планината няма. Колите и огромните обитаеми места остават далеко. Тук е царството на ламите, вятъра, ледниците и скалите. Местните водачи знаят от кое място се откриват най-красивите гледки към Виникунка. Естествените площадки за наблюдаване постоянно се изпълват с хора. Ето за какво тези, които желаят да се насладят на пейзажа в усамотение, потеглят по мрачно към последния стадий от пътя до Планината на дъгата.

Усилията получават премия, която очите и съзнанието възприемат жадно и дълго. Изисква се време сетивата да привикнат към непредвидените преливки от лилаво до тюркоазено, кафяво и златисто. Присъствието на туристи в региона към този момент не оказва доста въздействие на планината. Веднъж достигнали дотук, хората не смеят да нарушат величествената хубост с каквито и да било боклуци. А за останалите изхвърлянето на отпадъци е строго неразрешено.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР