Слънцето в София изгрява днес в 7 часа и 54

...
Слънцето в София изгрява днес в 7 часа и 54
Коментари Харесай

Настъпи астрономическата зима. Донесе студен атмосферен фронт

Слънцето в София изгрява през днешния ден в 7 часа и 54 минути, и ще залезе в 16 часа и 55 минути. Продължителността на деня ще е девет часа. 

 

Зимата е един от четирите сезона в умерения пояс, дружно с пролетта, лятото и есента. Астрономично тя стартира със зимното слънцестоене - към 21 декември в Северното полукълбо, и към 21 юни - в Южното полукълбо.

 

Зимата приключва с пролетното равноденствие, което е към 21 март в Северното полукълбо и към 23 септември - в Южното полукълбо.

 

През зимния сезон се мерят най-ниските температури, а в регионите, по-отдалечени от екватора, през зимата има и обилни снеговалежи.

 

Синоптикът от Национален институт по метеорология и хидрология Анастасия Кирилова, представяйки прогнозата за времето у нас през декември, изясни за Българска телеграфна агенция кои са и присъщите особености за месеца.

 

В метеорологично отношение декември е първият зимен месец у нас. През него доминира облачното и мъгливо време. Студените нахлувания от север на арктичен въздух зачестяват и вали сняг. Средният брой на дните със снежна завивка в Северна България е 10-15, в Южна - четири-пет. 

 

При нахлувания на топъл въздух от югозапад температурите през декември се покачват и се следят така наречен поврати на топлота. Валежите, в по-голямата част от страната, спрямо другите месеци, са относително малко, изключително в Дунавската низина.

 

Средният брой на мрачните дни през декември в България е от девет до 14, на ясните - от два до четири, а на мъгливите дни в равнинните региони - от седем до 12.

 

А какво ще е времето?

 

Днес през страната ще премине леден атмосферен фронт. Облачността ще е забележителна. Преди обяд в Западна България, а след обяд и в източните региони ще има превалявания от дъжд. Привечер, с понижението на температурите, в Предбалкана и по високите котловинни полета дъждът ще се примесва със сняг. В множеството региони преваляванията бързо ще спрат, а от северозапад облачността ще стартира да се раздира и да понижава. Преди обяд вятърът ще е от югозопад, след обяд ще се ориентира от запад-северозапад, ще е сдържан, в Северна България - мощен и с него ще нахлува леден въздух. Максималните температури ще бъдат сред 5° и 10°, в София - към 5°.  
  
По Черноморието облачността ще е забележителна. Около и след обяд ще стартират превалявания от дъжд, които до вечерта в множеството места ще спрат. Ще духа сдържан, краткотрайно мощен вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще бъдат 8°-10°, близки до температурата на морската вода. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.  
  
В планините ще доминира облачно време с превалявания от сняг. Ще духа мощен, по високите и открити елементи и плевел вятър от запад-северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е към 2°, на 2000 метра - към минус 3°.  
  
В събота ще бъде доста прохладно. Облачността ще е променлива, през нощта краткотрайно ще намалее до ясно, денем ще бъде по-често забележителна. На места, основно в Северна България, ще има валежи от дъжд, в Североизточна България и Предбалкана - от дъжд и сняг.

 

В неделя вятърът ще резервира посоката си от запад-югозапад; малко ще отслабне, само че към момента ще бъде сдържан, в обособени региони до мощен. Вероятността за превалявания е доста дребна, облачността ще се раздира и ще понижава. Ще стартира стопляне, което ще продължи и през идващите дни. 

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР