Слънцето на Италия залезе в Неапол. Това са думи на

...
Слънцето на Италия залезе в Неапол. Това са думи на
Коментари Харесай

От скрина: Ел Гойко

" Слънцето на Италия залезе в Неапол ". Това са думи на Николай Колев - Мичмана, казани по отношение на спортната драма, разиграла се сред " Скуадра адзура " и Аржентина на 3 юли 1990 година. За този полуфинален мач може да се опише ужасно доста. Насред " Сан Паоло ", където Диего Марадона е обожествен от локалните тифози, " гаучосите " смъкват от облаците италианския народ. И до момента в който Валтер Дзенга позволява Клаудио Каниджа да му означи гол с глава с тил към вратата, а по-късно е като сянка на голлинията при дузпите, аржентинците имат Серхио Хавиер Гойкоечея. Всъщност името му е Гойкочея, само че около надписа от директните излъчвания от Мондиале'90 се постанова другият вид.

Легендарният вратар твърди за себе си, че е от калено потомство, видяло кървавите години на военната хунта. Бурното време в края на 70-те години на предишния век не пречи на младия Серхио да залага на футболните тренировки. По-късно той споделя, че за първи път прави секс 15-годишен, само че прибавя шеговито, че поради своята неумелост мъчно би могъл да назова това секс. През 1982-а 19-годишният пазач поставя автограф под контракт с гранда Ривър Плейт. При " милионерите " Гойкоечея е най-вече запаса на своя по-възрастен сътрудник Нери Пумпидо. Нещата ще се трансформират след години в Неапол.

През 1986 година Ривър става първенец на Южна Америка и международен клубен първенец, като Серхио, именуван от ентусиастите " Ел Баско ", е запаса и в двата финала. През същата година Аржентина победи на международното състезание в Мексико. Гойкоечея гледа финалния дуел сред сънародниците си и Федерална Република Германия с шалче на шия в своя роден град Лима. След мача той се включва в празненствата по улиците - Аржентина е " Би Кампеон ", а един негов прочут му споделя: " След четири години и ти ще имаш златен орден, момче ". За малко.

 Любопитно през 1988 година Ривър Плейт се разделя и с двамата си вратари - Пумпидо е продаден в испанския Бетис, където година по-късно ще е на крачка от това да загуби пръст, а " Ел Гойко " облича фланелката на Мийонариос в Колумбия. В " Ел Балет Асул " той изкарва два сезона. Междувременно орисите на Серхио и Нери в националния тим се преплитат още за Копа Америка'87, когато травма в предмишницата вади международния първенец от състава на Карлос Билардо. На негово място е взет Гойкоечея. На международните финали в Италия обаче резервата става титуляр и образец за това по какъв начин човек би трябвало да употребява шанса си.

На 8 юни 1990 година Аржентина и Камерун откриват Мондиале'90. Диего Марадона е освиркван от публиката в Милано при всяко свое прикосновение с топката. Гол с глава на Франсоа Омам-Бийк " взривява " трибуните на " Сан Сиро ", а съществена виновност за това попадение носи Нери Пумпидо. " След загубата от Камерун имахме най-дългите пет дни, които можете да си визиите. Никога преди този момент не бях изживявал такова нещо ", спомня си Гойкоечея. Втората среща на международните първенци е от решаващо значение. Срещу " гаучосите " обаче не е по никакъв начин инцидентен отбор - Съюз на съветските социалистически републики на Валерий Лобановски. В 11-ата минута се случва знакова промяна - " Сан Гойко " влиза на мястото на Пумпидо, счупил своя крайник след конфликт с Хулио Олартикоечея. След това " Ел Баско " изяснява, че не е имал време да мисли върху обстановката: " Нямах време даже да загрея - смъкнах спортния екип и влязох в игра. Напрежението пристигна в третия мач против Румъния. Тогава към този момент усетих отговорността ".

Въпросната среща с румънците минава под полъха, приближаващ от античната поговорка, че задачата оправдава средствата. Серхио лови ефектно шут на Георге Хаджи от фаул, а бързата " престрелка " след почивката е призната добре и от двата лагера - 1:1. Аржентина влиза в директните елиминации и с доста тъга, пот и шанс стига чак до мача за международната купа.

Първо на " Деле Алпи " отборът на доктор Билардо е на косъм да падне в бездната против Бразилия в един популярен конфликт, помнен от няколко генерации. Гойкоечея, гредите и пропуските на Карека и Mюлер пречат на " Селесао Бразилейра ", а от другата страна идва " дяволският пас " на Марадона към Каниджа. Това е краят за бразилците! Няколко дни по-късно аржентинското танго е на мода и във Флоренция. Да, стражът на Югославия Томислав Ивкович печели своя бас (за $100) с ненадминатия дон Диего, само че международните първенци оцеляват. Това е дуел, който постоянно ще нагарча на " плавите " - останали рано с 10 души, те надиграват изрично Марадона и сътрудниците му. Преди дузпите " Ел Гойко " кляка настрана и уринира. " Нямаше по какъв начин. Не можех да се прибера в съблекалнята. После взех решение, че това ми е донесло шанс и повторих ритуала против Италия. Жалко, че нямаше по какъв начин да уринирам преди осъществяването на Бреме на финала ", разкрива след години аржентинският вратар.

" Дузпите са и шанс, само че аз имах и съответната подготовка. Бях гледал дузпи на италианците. Не е толкоз елементарно, колкото наподобява. Мога да напиша книга по този въпрос. Важно е да гледаш в очите този, който залага топката. Това оказва помощ доста. Когато спасих дузпата на Алдо Серена, виках като оглупял. Знаех, че цяла Аржентина ликува с мен. Незабравимо е - радвахме се и се чувахме единствено ние, целият стадион мълчеше. Такава тишина се запомня ", споделя още " Ел Баско ", отразил с изключение на всичко друго и един превъзходен удар на Роберто Баджо в продълженията. Алдо Серена разяснява, че е имал всички механически качества да осъществя своя изстрел. " Когато обаче взех топката и се приближавах към вратата, не знаех къде се намирам, не чувах нищо ", споделя още някогашният нападател на Интер. След драмата на " Сан Паоло " капитанът на " Скуадрата " Джузепе Бергоми декларира в прав текст, че поддръжката от трибуните в Неапол е била неясно копие, по отношение на тази на " Олимпико " в Рим, където играят домакините до този миг. Някои други пък напряко настояват, че неаполитанците са подкрепяли Аржентина. Не всички обаче са на това мнение, в това число Николай Колев.

Други пък считат, че след италианския провал стартира огромният скрит план против Диего Марадона и останалите " гаучоси ". Преди финала избухва огромен скандал в подготвителната база в Тригория, където се готви тимът на Карлос Билардо. Братът на Марадона - Раул, е вкаран в ареста от италианската полиция поради шофиране без брошура, а това вбесява съществено аржентинският капитан. По време на химните преди финалния дуел целият стадион освирква южноамериканците, а пред камерата, която предава картина за целия свят, мегазвездата с №10 сипе обиди към римската аудитория: " Кучи синове! Кучи синове! ".

Масло в огъня на този отегчителен мач налива мексиканският арбитър от уругвайски генезис Едгардо Кодесал Мендес. Първо в 65-ата минута бранителят Педро Монсон е отхвърлен с пряк червен картон за жестоко влизане в краката на Юрген Клинсман. За мнозина обаче това е пресилено присъждане съгласно тогавашните правила на играта. В 84-ата минута Руди Фьолер пада около Роберто Сенсини, а реферът дава дузпа. Коментаторът по немската телевизия назовава отсъждането " подарък ". Зад топката би трябвало да застане Лотар Матеус, който е щатен дузпаджия на Бундестима. Капитанът обаче отхвърля да бие - имал проблем със своите нови обувки. С дузпата се наема Андреас Бреме, с който Лотар дели една стая. След секунди топката е в мрежата, макар лъвския скок на Серхио Гойкоечея. " И до през днешния ден не знам дали това беше дузпа. Не мога да кажа, само че пък малко по-рано спънаха Клаус Аугенталер пред аржентинската голлиния - това сигурно бе углавен удар! В този край Аржентина единствено разрушаваше. Те нямаха удар към нашата врата, нямаха даже корнер ", споделя героят на Федерална Република Германия. " Сан Гойко " пък признава, че в никакъв случай по-късно не е гледал на запис този изстрел на Бреме. По-късно аржентински почитатели инсталират клип, на който аржентинецът избавя дузпата на западногерманеца.

Логично Гойкоечея попада в идеалния тим на Мондиале'90, само че общо взето отсам кариерата му потегля надолу. Странно е, само че в тези години националният вратар на Аржентина, направил взрив на международното състезание, не може да си откри клуб в Европа. По средата на сезон 1991/1992 година " Ел Гойко " дебаркира във втородивизионния френски Брест, където ментор е Славолюб Муслин. " Имах оферти от 2-3 европейски тима, само че не бяха приемливи. Не скърбя, че не играх в мощен европейски клуб. От дете мечтаех да вардя на вратата на Аржентина и изпълних фантазията си ", твърди именитият пазач.

Следват два къси " танца " в парагвайските Серо Портеньо и Олимпия Асунсион. Покрай всичко това идват двата триумфа за Копа Америка през 1991 и 1993 година, които остават последни за " албиселесте " за дълго време напред. След малко завръщане в Ривър Плейт и един сезон в бразилския Интернасионал, " Ел Баско " пробва да продължи във Велес Сарсфийлд. Там обаче остава запаса на Хосе Луис Чилаверт и Пабло Кабайеро. " Де факто кариерата ми завърши във Велес. Там разбрах, че приключвам. Отидох, тъй като ми бяха споделили, че продават Чилаверт, а в последна сметка се оказах трети вратар ", напомня си аржентинецът.

Голямата му болежка обаче е САЩ'94. Всичко потегля на зле след загубата с 0:5 от Колумбия през 1993-а. " Критиките бяха в действителност огромни. Имахме играчи като Марадона, Батистута и Балбо, а можеше да не се класираме на международното. Играх и в плейофите с Австралия, най-после ликувахме. Поражението от колумбийците остана зад нас ", споделя Гойкоечея. До последно преди Мондиал'94 не е ясно кой ще пази за Аржентина - той или Луис Алберто Ислас. Знае се, че двамата не се понасят. В Южна Америка питат постоянно Серхио дали би хвърлил избавителен пояс на своя сътрудник при корабокрушение. Малко преди финалите в Съединени американски щати старши треньорът Алфио Басиле афишира пред двамата, че е спрял избора си на Ислас. " Сан Гойко " остава доста отчаян, само че няма какво да направи.

Всичко за Аржентина върви чудесно на шампионата, само че идва мачът с България и дисквалификацията на Марадона. " Никога няма да не помни по какъв начин Диего плачеше в своята стая онази вечер. За нас това беше потрес! Срещу българите целият тим тичаше по терена, само че мислите ни бяха ориентирани в друга посока. Въобще не мислихме за тази среща. Всъщност пристигнахме в Далас без да взимаме нещата си от Бостън. Тръгнахме по гащета и с по едно горнище на гърба. Мислехме, че ще се върнем в Бостън за осминафиналите. Стана обаче по този начин, че от Далас трябваше да летим за Лос Анджелис, където ни чакаше Румъния. Отпаднахме, а имахме сили за освен това ", разкрива някогашният вратар на " албиселесте ".

През 1998 година " Ел Баско " смъква ръкавиците в Нюелс Олд Бойс, където се засича с Велко Йотов. Освен на футболния терен Серхио се подвизава като модел и рекламно лице в по-ранни години, а се слави и като отличен кулинар. Аржентинската легенда разполага богата сбирка от филми, като се дефинира като буен обожател на Робърт де Ниро и Ал Пачино. " Много обичам да виждам филми! Много одобрявам да вземем за пример " Последният самурай " с Том Круз. Освен с филмите, виждам да извозвам свободното си време с моята брачна половинка и трите ни деца ", споделя " Ел Гойко ". Той се изявява и като футболен публицист, партнира сполучливо на своя другар Диего Марадона в неговото телевизионно шоу " Нощта на десетката ". В края на 2016 година Серхио Гойкоечея открива ресторант в Буенос Айрес. Името на заведението: " Италия 90 ".

За отзиви, рекомендации и хрумвания по отношение на рубриката, апелирам пишете на: [email protected] или в групата От скрина във Фейсбук
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР