Слънчогледът се отглежда за първи път в степите на Северна

...
Слънчогледът се отглежда за първи път в степите на Северна
Коментари Харесай

Да си изпечем слънчогледови семки

Слънчогледът се отглежда за първи път в степите на Северна Америка, сред западното крайбрежие на днешно Перу и централно Мексико.

В Европа растението се внася като декоративно в Мадридската Ботаническа градина през 1510 година Като маслодайна просвета в за пръв път се употребява в Русия при започване на 19 век., до момента в който в България бива импортиран чак след Освобождението.

Това едногодишно културно растение се отглежда основно поради богатите си на мазнини семена. Той е третата по мащаб на производството маслодайна просвета в света след соята и рапицата. Има над 100 разновидности на слънчогледа, множеството от които са диворастящи.

Културните растения са единствено два: културният слънчоглед Helianthus annuus L. и топинамбурът, именуван още ерелмаз - Helianthus tuberosus L. Различните им сортове пък се култивират съгласно предназначението си: за маслодайна просвета, за фураж, за семена, за украса и други

Печенето на слънчогледовите семки доста понижава здравословните им изгоди, само че въпреки това ги прави неописуемо вкусни. За някои хора те са същинска „ краста ”, защото стартират ли да ги белят и ядат, не могат да спрат.

 Бял Слънчоглед

Печенето на семките е извънредно елементарно. Единственият подъл миг е при самото изпичане, защото могат да загорят. Семките се постилат в тава, като от горната страна се поръсват с вода, брашно и сол.

Брашното се поставя, с цел да може по-лесно да залепне солта по тях, само че не е наложително. Слагат се да се пекат, като постоянно се разбъркват.

Семките могат да се изпекат и поръсени единствено с вода, с цел да се избегне калорийното нарастване. В 100 гр печени без сол и лой слънчогледови семена се съдържат 582 ккал, до момента в който в печени със сол и добавена лой слънчогледови семена има 592 ккал.

Суровите и сушените слънчогледови семена би трябвало да се съхраняват в хладилника преди каквато и да е приложимост, защото в противоположен случай ще гранясат до дни.

Сушени или сурови, семената са подобаваща добавка към салати, кашички и разнообразни зеленчукови миксове. От друга страна, слънчогледовите кълнове са подобаващи още веднъж за салати, задушени зеленчукови блюда и като гарнитура към риба.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР