Слънчевите петна са част от повърхността на Слънцето. Тяхната температура

...
Слънчевите петна са част от повърхността на Слънцето. Тяхната температура
Коментари Харесай

Най-голямото слънчево петно от 20 г насам

Слънчевите петна са част от повърхността на Слънцето. Тяхната температура е в пъти по-ниска от тази на близките области. По този метод като се следят от Земята, тези по-хладни зони наподобяват по-тъмни на фона на обкръжаващата ги фотосфера.

Настоящите научни догатки изясняват процеса на съкращаване на нормалната конвекция с образуването на аномални струи от магнитно поле, 2500 пъти по-силно от земното.

Преди дни бе следено най-голямото слънчево леке, записано от 24 години.

Новото слънчево леке носи наименованието AR 12192. То доближи оптимални размери - от 2750 микро хемисфери. Последното най-голямо слънчево леке е записано на 18 ноември 1990 година Тогава то е било с размери 3080 микро хемисфери.

За пръв път AR 12192 се появява в средата на октомври. Само за дни то доближава извънредно великански размери. Това е явен сигнал за съществуването на дейни региони на Слънцето, които са под въздействието на мощни магнитни полета.

Учените изясняват, че точно тези петна са главен извършител на слънчеви изригвания, които засягат и Земята. До момента AR 12192 е провокирал към този момент 10 мощни слънчеви изригвания, които обаче по знамение не са нанесли никакви обилни вреди на Земята. Бяха регистрирани разнообразни разстройства в радиокомуникациите, които за благополучие не бяха съпроводени с изхвърляне на коронарна маса.

Слънчевите петна и техните размери се следят от 1874 година

 Магнитни стихии

AR 12192 е 33-ото най-голямо леке в към 32 000 дейни региона на Слънцето. Учените са доста обезпокоени, защото сходно гигантско леке може да се окаже средство за отключване на магнитни стихии на нашата планета.

Така ще се наруши действието на телекомуникационните спътници. Освен това те въздействат отрицателно на човешката душeвност. За момента обаче AR 12192 демонстрира, че сходен огромен деен регион не всеки път е обвързван със значимо изхвърляне на коронарна маса.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР