Сладките великденски кошници тази година вероятно ще са по-скъпи за

...
Сладките великденски кошници тази година вероятно ще са по-скъпи за
Коментари Харесай

Високите цени на какаото водят до поскъпване на шоколада преди Великден

Сладките великденски кошници тази година евентуално ще са по-скъпи за потребителите, защото цената на какаото е скочила до рекордно високи стойности, съобщи Асошиейтед прес. 

Фючърсите на какаото са нарастнали съвсем двойно от началото на 2024 година Повишаващите се температури и неприятните метеорологични условия са увредили културите в Западна Африка, която създава над 70 на 100 от световните доставки на какао.

Цените на захарта също са се нараснали. Фючърсите за паунд захар (около половин килограм) са се повишили с към 8 на 100 през 2024 година след напредък от 2,7 на 100 през 2023 година

Големи компании за шоколадови произведения като " Хършис " (Hershey’s) и " Монделийз " (Mondelez), който създава марката " Кедбъри " (Cadbury), са трансферирали тези разноски върху потребителите, вследствие на което маржовете на чистата облага на " Хершис " са нарастнали до 16,7 на 100 през 2023 година по отношение на 15,8 на 100 през 2022 година " Монделийз " е отчел скок до 13,8 на 100 през 2023 година по отношение на 8,6 на 100 през 2022 г. 

И двете компании са записали свиващи се размери на продажбите за последните тримесечия, защото потребителите към този момент не желаят да заплащат по-високи цени.

Националната федерация за търговия на дребно чака спад в разноските за Великден тази година, макар че общите числа към момента високи съгласно историческите стандарти. Последното изследване демонстрира, че се чака потребителите да похарчат 3,1 милиарда $ за бонбони този Великден или 24,78 $ на човек. Това е спад по отношение на 3,3 милиарда $ или 26,31 $ на човек преди година. 

" Монделийз " е заложил на покачване на цените, с цел да се оправи с повишаването на какаото. Компанията разгласи, че има 13-процентен дял от световния пазар на шоколад и призна, че цените на шоколадовите й произведения са нарастнали с 15 на 100 през 2023 г, което е основен фактор, с цел да извърши прогнозата си за напредък на приходите до 5 на 100 през 2024 година

" Хършис " е повишил цените на шоколадовите си артикули предходната година поради по-високата инфлация, само че чака нарастване на продажбите от до 3 на 100 тази година.

Инфлацията се намалява в международен проект, само че още е по-висока, в сравнение с се надяваха икономистите за този интервал на 2024 година Анализаторите от ден на ден се притесняват за въздействието на настойчиво високата инфлация и високите нива на лихвите върху разноските за потребителите и цялостния стопански напредък.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР