Сладките картофи са истинска здравословна бомба. Не случайно докато се

...
Сладките картофи са истинска здравословна бомба. Не случайно докато се
Коментари Харесай

Допингът на Юсейн Болт – сладките картофи

Сладките картофи са същинска здравословна бомба. Не инцидентно до момента в който се състезаваше най-бързият човек на планетата Юсейн Болт изтъкваше непрестанно, че те са неговият допинг. Сладките картофи или „ батати ” – картофено растение, което се среща в тропическите и субтропическите зони, са непроменяемо в хранителния режим на най-бързия човек в света.

Дори експертите по хранене настояват, че сладките картофи са в пъти по-полезни от другите, макар че и те не са за занемаряване. Разликата сред елементарния и сладкия картоф е въпреки всичко в изгода за сладкия.

Бататите са грудков зарзават от семейство Поветицови и идват от Централна Америка. Но известността им се шири из всички континенти. Хранителната стойност на 100 грама сладки картофи е 114 kcal, протеин 1.7 грама, въглехидрат 25,6 грама. Хранителните субстанции в тях са витамините А, С, D и В комплекс, фибри, калий, мед, фосфор, атиоксиданти, натрий, калции, желязо и растителна захар.

Ето за какво да включите бататите в менюто си:

Богати са на антиоксиданти – това са веществата, които се борят със свободните радикали, отделени при неправилни метаболитни процеси в организма. Антиоксидантите потискат процесите на стареене.

Високото наличие на витамини е в интерес на имунната система.

Въглехидратите, съдържащи се в сладките картофи, са така наречен мудни въглехидрати, т.е. усвояват се постепенно от организма и това ги трансформира в подобаваща храна за страдащите от диабет. В същото време, фибрите подкрепят поддържането на равнището на кръвната захар.

Богати са на фолиева киселина, което ги прави мощно целесъобразни за бременни или за правещите опити за зачеване.

Богати са на витамин В6, който е от значително значение за опазване на крепко сърце. Витамин В6 оказва помощ за понижаване на хомоцистеина, който провокира дегенеративни болести на сърдечно-съдовата система и е провинен за инфарктите.

Богати са и на калий, който помога запазването на електролитния баланс на тялото. Липсата на верен електролитен баланс води до сърдечни, бъбречни, нервни проблеми и мускулни контракции. Благодарение на калия в организма сполучливо ще контролирате и кръвното налягане, което е добра предварителна защита против инсулт и инфаркт.

Имат отпускащ резултат върху нервната система, което ще се отрази изцяло върху равнището на стрес в организма.

Витамин D, който оказва помощ за асимилиране на калция. Витамин D работи и като хормон, който оказва помощ да запазите мозъка и тялото в отлична кондиция. Без съответни количества от него се стига до разстройства, застаряване, слаби кости, нервни проблеми и не на последно място ще страда щитовидната железа.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР