Слаба реколта на ягоди очакват производителите от района на Кресна. Скъпи

...
Слаба реколта на ягоди очакват производителите от района на Кресна.
Скъпи
Коментари Харесай

Слаба реколта и висока цена на ягодите у нас тази година

Слаба годишна продукция на ягоди чакат производителите от региона на Кресна.
Скъпи препарати, липса на работна ръка и два пъти по-слаба годишна продукция спрямо миналогодишната. Такава е равносметката за Александър Христов, който отглежда десетки декари с ягоди. А поради компликациите с развъждането, производителите чакат 30% растеж в цената. 
Александър Христов – производител на ягоди: " Нашият артикул тук цената тази година е приблизително сред 4 и 5 лв.. Той е конкурентен на гръцкия, който е 2-3 лв. този сезон ". Причината за по-ниската цена на ягодите в Гърция е, че там производството на този плод се субсидира от страната.
Александър Христов – производител на ягоди: " Би трябвало да има някакво урегулиране, някакво стимулиране на тези служащи, чисто осигурително. Но чувам, че в другите европейски страни сезонната работа е добре субсидирана ".
Цената на българските ягоди на кооперативния пазар в Благоевград доближи 7 лв. за кг.
Любчо – търговец: " Аз продавам единствено бараковска ягода. В момента карат и по-евтина ягода от Скричин, само че не е сладка. Цената варира от 6 до 7 лв., зависи от качеството. И моята ягода си се продава ".
Заради скъпото развъждане на плодове и зеленчуци, от ден на ден производители в региона на Кресна и Сандански се насочват да работят в други браншове. Други пък като Александър Христов, понижават производството на плодове и влагат в оранжерии със зеленчуци.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР