Скрита в центъра на цветния въртоп от газове е умираща

...
Скрита в центъра на цветния въртоп от газове е умираща
Коментари Харесай

Умираща звезда разкрива какво ще се случи с нашето Слънце

Скрита в центъра на цветния водовъртеж от газове е умираща звезда, чиято маса е почти колкото масата на Слънцето.

С остаряването на звездите нуклеарните реакции, които поддържат блясъка им стартират да отслабват. Нестабилното произвеждане на сила кара звездите да пулсират неравномерно, изхвърляйки външните си пластове в Космоса. Така се разкрива свръхгорещото им ядро. То излъчва големи количества ултравиолетова светлина. Лъчението кара газовите пластове да сияят, създавайки нежната хубост на мъглявината.

Звездата на оповестеното от Европейската галактическа организация (ЕКА) изображение е Кохутек 4-55. Тя е наречена на откривателя си - чешкия астроном Лубос Кохутек, и се намира на 4600 светлинни години от Земята в посока към съзвездието Лебед.

Изображението е последната от “красивите фотографии ”, снимани от камерата WFPC2 на галактическия телескоп Hubble, която е конфигурирана през 1993 година и действа до 2009 година. Тя е направила огромна част от емблематичните фотоси на Hubble.

Тази снимка съдържа три разнообразни изображения, всяко от които е снимано на избрана дължина на вълната, с цел да се изолира светлината, идваща от характерни газови атоми. Различните дължини на вълната са кодирани в цвят, с цел да се подкрепи разпознаването им. Червеното е азотен газ, зеленото демонстрира водород, а синьото - О2. Цялата поредност от изображения е снимана за два часа на 4 май 2009 година.

Газовата буря ни разрешава да погледнем напред във времето към далечното бъдеще на нашето Слънце. След 5 милиарда години звездата ни ще стартира да умира. Очаква се държанието ѝ да бъде като това на Кохутек 4-55. Тя ще се освободи от външните си пластове, разкривайки горящото си ядро, което ще се трансформира в бяло джудже. По това време Земята от дълго време ще е спряла да съществува, изгорена от умиращото Слънце.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР