Скоростта, с която се унищожават горите в света, рязко се

...
Скоростта, с която се унищожават горите в света, рязко се
Коментари Харесай

Над 4 милиона хектара гори са унищожени по света през 2020 г.

Скоростта, с която се унищожават горите в света, внезапно се усили предходната година, като през 2020 година са били унищожени 4.2 милиона хектара гори. Това се равнява на територията на Нидерландия, сочат данни на Глобал Форест Уоч и университета на Мериленд, представени от "Ройтерс ".
Изсичането на горите въздейства мощно върху световните цели за ограничение на климатичните промени, защото дърветата всмукват към една трета от въглеродните излъчвания, създавани по света.
Горските пожари, разширението на селското стопанство, дърводобивът, минната промишленост и повишаването на популацията също подтикват унищожаването на горите, считат учените.
Страните с най-големи загуби на гори за предходната година са Бразилия, Демократична република Конго и Боливия.
В Азия се регистрира прогрес, като Индонезия - най-големият производител на палмово масло и страната с третата по огромни в света тропическа гора, слиза от трето на четвърто място по заличаване на горски масиви.
Смята се, че това е резултат от държавната политика, включваща мораториум върху разчистването на първоначални гори и заледяване на разрешителните за палмови плантации.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР