Скоростта на македонския автобус, който катастрофира на магистрала Струма, е

...
Скоростта на македонския автобус, който катастрофира на магистрала Струма, е
Коментари Харесай

Сарафов: Македонският автобус може да е бил манипулиран, за да превишава дадена скорост

Скоростта на македонския рейс, който катастрофира на автомагистрала " Струма ", е била по-скоро несъобразена и по всяка възможност е надхвърляла 90 км/ч. Това значи, че може и да е имало операция на транспортното средство, защото множеството пътнически рейсове имат механически ограничавания да не трансферират избрана скорост. Това съобщи пред Българска национална телевизия зам.-главният прокурор и шеф на Националната следствена работа Борислав Сарафов във връзка тежката злополука на 23 ноемри, при която починаха 45 души, в това число 12 деца.

По думите на Сарафов, няма връзка сред злополуката с македонския рейс и пътната маркировка на Автомагистрала " Струма ".

" Разследването е към финалната си права и чакаме окончателните изводи на назначените експертизи - съдебно-медицинска, автотехническа, пожаротехническа и сложна. Може би нещата ще станат още преди Коледа ", добави той.

Директорът на Национална следствена служба напомни, че като цяло условията към един професионален лидер на рейс с по-завишени, в сравнение с за всеки един лидер.

" Затова е належащо и скоростта да е била съобразена в оня миг, без значение от маркировката от пътните условия. Да, допустимо е пътната маркировка да не е отговаряла и тя явно не отговоря на условията, само че няма никаква причинно-следствена връзка сред злополуката и неприятната маркировка. Тя допуска водачът да бъде по-внимателен и да кара със съобразена скорост ", съобщи още Сарафов.

Мнението на проверяващите е, че най-вероятно повода за злополуката е човешка неточност.

Борислав Сарафов е склонен, че правосъдна промяна в страната е нужна, само че не във връзка с структурата, а на устройствените правила.

" Те са инструментариумът, с който работим против престъпността. Знаете, че Наказателният кодекс е от 1968 година - неколкократно кърпен и осъвременяван, само че не може да обслужи новите обществено-политически, обществени и стопански условия в страната ", сподели още той.

Сарафов изясни, че и преди са прехвърчали искри сред Министерство на вътрешните работи и прокуратурата. Категоричен е, че нито обществото, нито институциите печелят от такива спорове.

" Аз не съм уверен, че има война сред институциите, тъй като мисля, че в действителност по множеството проблеми, по които работят и Министерство на вътрешните работи, и прокуратурата, има съгласие ", сподели Сарафов.

Той изрази и своята версия по делото за " Хемус ". Полицаите, които работят по проблема, са притиснали с доказателства обвинения, а той, от своя страна, е решил да сътрудничи и да свидетелства против тези над него - на които се допуска, че е давал парите ", сподели още заместник-главният прокурор акцентира, че българското законодателство не разрешава облекчение на процесуалната орис против показания за други съучастници.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР