Скоростната кутия е важен елемент за всеки един шофьор. През

...
Скоростната кутия е важен елемент за всеки един шофьор. През
Коментари Харесай

Идва краят на ръчната скоростна кутия – битката е изгубена

Скоростната кутия е значим детайл за всеки един водач. През последните години се наложи наклонността на автоматизираните скоростни кутии, които от една страна станаха надалеч по-добри за редица водачи, само че и потвърдиха, че в доста връзки. Те доставят по-добър разход на гориво и успеваемост, само че също по този начин се трансформират и в още едно изключително перо при поддръжката.

Само в Съединени американски щати през 2021 година са поръчани към 1% коли с ръчна скоростна кутия. Очевидно е, че няколко генерации от американци към този момент не могат да ръководят возило с ръчна скоростна кутия. Продажбата им също се вижда като необикновен спад на пазара и най-изненадващото е, че при високопроходимите машини също има изненади. Тенденцията се придвижва в Европа и Азия, само че там ще забележим, че дребните градски коли към момента се радват на ръчни скорости – към 80% от тях към момента се оферират в този тип.

И тук идва най-важният въпрос: за какво?

Първо ще открием, че американските стандарти постоянно се стремят да създадат колите по-удобни за шофиране. Преди Втората Световна война ще стане ясно, че всички се продават с ръчни скоростни кутии. През 50-те години на предишния век се появява автоматизираната скоростна кутия, която се разполага единствено в премиум марките и би трябвало да се поръча настрана. Повечето клиенти избират тази алтернатива, изключително в случай че карат на по-дълги и натоварени направления и не желаят да се занимават с тази алтернатива. По това време и цената е в пъти по-разумна, а до 1957 година излиза наяве, че 80% от колите към този момент са с автоматизирана скоростна кутия.

Това е интервала, в който размерът на моторите и тежестта също се трансформират доста. Тренда се замразява единствено при петролната рецесия през 70-те години на предишния век. На източния бряг може да се забележи, че множеството дребни коли остават с ръчни скорости, тъй като са в пъти по-ефективни и лесни за произвеждане. По-евтините коли са нужни и на страните, които са наранени от войната. Това демонстрира и огромният скок на автомобилни компании, в това число на VW с техния дребен Beatle.

В Съединени американски щати има задоволително запаси на нефт и при тях няма чак такива проблеми с доставката на гориво и карането на същите коли. И до този миг Съединени американски щати е страната, която не се отхвърля от колите си и ги избира пред градски превоз. И откакто автомобилът е един от желаните и нужни коли, то няма по какъв начин да не се изненадаме от обстоятелството, че всеобщо се предават такива коли.

Сегментът на спортни коли към момента не се отхвърля от ръчната скоростна кутия. Повечето коли като Porsche и Ferrari могат да произведат автомобил с ръчни или полу-ръчни скоростни кутии, само че това продължава да е алтернатива. Някои от тях могат да се продават и напълно без автоматизирана скоростна кутия като алтернатива. Това е може би оня 1% от коли, който влиза и в статистиката на Съединени американски щати. Има и доста запалянковци, които би трябвало да преминат курс, с цел да е несъмнено, че могат да карат такава кола.

И въпреки всичко ще забележим, че има прекомерно малко спортни коли, които идват с тази алтернатива. Повечето автоматици са желани и поради скоростта на превключване – продаването на такива с 2 съединителя може да даде по-добър надзор на водача и да изпревари ръчните скоростни кутии. В целия свят ще открием, че сега няма записано нито едно Ferrari с ръчни скорости, Lamborghini също може да се похвали с сходна статистика. Corvette въпреки всичко резервира тази алтернатива, а Supra на Toyota към този момент не предлага ръчна скоростна кутия.

Ford резервира тази алтернатива при спортните си машини и пакети на Focus RS, Fiesta ST и Mustang GT350. През последните години се следи и редуцирането на всички пакети.

И няма инзненада, когато една система работи по-добре от всички останали, то няма потребност да се търси опция. Нито един човек не може да бъде тъкмо толкоз бърз, колкото компютъра и автоматиката на един автомобил, затова е разумно да се види и прехода. Ръчната скоростна кутия остава единствено за удоволствието при някои почитатели, само че скоро даже те няма да могат да открият класиката в модерния прочит.

В Европа през 2017 година се следи повишение на търговията на коли с автоматик – там има скок от 10%, а през 2020 година към този момент е 31%. Има и други екстри като круиз надзор и помощник при паркирането.

Това обаче не се нрави на притежателите на Porsche и Honda, които към момента се любуват на концепцията да имат малко по-сериозен надзор върху скоростните кутии. Почитателите на Honda Type R към момента избират ръчната скоростна кутия, а новият им модел е очебийно с включена дръжка. Предишният модел е доставян единствено с автоматик и това води до напрежение измежду притежателите, затова Япония трансформира доста съществено погледа и се вслушва в аудиторията си.

Porsche също не се отхвърля от концепцията, към 20% от техните коли се продават с дръжка и това най-често са модели като 718 и 911. Около 70% от предходното потомство на 911 GT3 са били закупени с ръчни скорости, както и 718 Cayman GT4. Политиката на немската компания е, че счита да продава и предлага този вид досега, в който има интерес.

И не би трябвало да се изненадваме, че има и високо търсене на използвани скоростни кутии. Всички модели на Ferrari към 2000 година сега се радват на засилен интерес и цената им се покачва, както от колекционерска позиция, по този начин и от позиция на наслаждение. Не е и изненада, че спортните коли с ръчни скоростни кутии към този момент вървят двойна на еквивалента им с автоматик. Някои сервизи даже се специализират в слагането на ръчни кутии в по-модерните спортни коли, заменяйки една съответна екстра и предоставяйки една надалеч по-добра и вълнуваща такава.

Самите фенове не стопират да повтарят, че тъкмо тази алтернатива предлага малко повече благоприятни условия и надзор, само че това постоянно е просто преценка на самия клиент. По информация на разнообразни медии от 2012 година в международен мащаб точно автоматикът съумява да изпревари ръчните скорости. Всичко като че ли се е случило за една вечер и никой няма отговор какво в действителност се е случило от другата страна.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР