Скорошното решение на турското правителство да превърне величествената Света София,

...
Скорошното решение на турското правителство да превърне величествената Света София,
Коментари Харесай

Щеше ли пророкът Мохамед да промени Света София

Скорошното решение на турското държавно управление да трансформира величествената " Света София ", в миналото най-голямата катедрала в света, от музей още веднъж в джамия е неприятна вест за християните по целия свят. Сред тях са и папа Франциск, който сподели, че изпитва болежка от решението, и духовният водач на православния християнски свят, вселенският патриарх Вартоломей, който съобщи, че е " наскърбен и покъртен ". Съпоставено с насладата на консервативните мюсюлмани в Турция, всичко това може би наподобява като нов епизод от добре познатата остаряла история: ислям против християнство.

Някои мюсюлмани обаче, в това число аз самият, не изпитваме изцяло задоволство от тази историческа стъпка и имаме учредения: насилственото трансформиране на храмове, каквото е имало доста пъти в човешката история във всички направления, може да бъде сложено под въпрос даже и от чисто ислямска позиция.

За да разберем за какво, дано погледнем деликатно ранния ислям, зародил в Арабия от седми век като монотеистична акция против политеизма. Пророкът Мохамед и дребна група вярващи гледат на по-ранните монотеисти - юдеи и християни - като на свои съдружници. По тази причина, когато първите мюсюлмани са преследвани в езическа Мека, някои намират леговище в християнското царство в Етиопия. Години по-късно, когато пророкът Мохамед ръководи Медина, той приема група християни от град Наджран да извършат богослужения в личната му джамия. Подписва с тях и контракт, който гласи:

" Не бива да има интервенция в практикуването на тяхното изповедание. Никой свещеник няма да бъде обособен от своята епископия, никой духовник от своя манастир, никой духовник от своята енория ".

Този набожен плурализъм е отразен и в Корана, където се споделя, че Бог пази " манастири, църкви, синагоги и джамии, в които се загатва името Божие " (22:40). Това е единствената сура в Корана, в която се загатват църкви и то единствено по оправдателен метод.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР