Скорошен пост в социалната мрежа фейсбук твърди, че жителите на

...
Скорошен пост в социалната мрежа фейсбук твърди, че жителите на
Коментари Харесай

Лъжат ви, че в Харков днес се молят Путин да дойде и да въведе ред

Скорошен пост в обществената мрежа фейсбук твърди, че жителите на североизточния украински град Харков " желаят миротворчески съветски войски ".

" НАЙ-ВАЖНОТО ДНЕШНО ВИДЕО!!! ЖИТЕЛИТЕ на ХАРКОВ ИСКАТ МИРОТВОРЧЕСКИ РУСКИ ВОЙСКИ. Това няма да видите по малките екрани. СПОДЕЛЯЙТЕ ИСТИНАТА! ", гласи текстът към видеоклип, чийто източник не е посочен. 

По тематиката работи екипът за
Твърдение: В Харков желаят съветски миротворчески сили
" Най-важното днешно видео ", както е наречено, е качено в обществената мрежа на 23 декември 2023 година и демонстрира група хора, които скандират " Путин, ела и въведи ред! " на съветски език. Естествено - то жъне аплодисменти измежду голяа част от българите.

Обратно търсене на изображения от клипа демонстрира, че видеото е качвано и по-рано в интернет – преди година, преди две години, преди четири (виж по-долу).



Отново чрез назад търсене на изображения в Yandex (най-популярната съветска търсачка, б.р.) излизат и други резултати от същото събитие. Една от фотосите от тях е от репортаж на локална медия от същото събитие. Видеото от репортажа, което демонстрира групата поданици на Харков пред постройката на съветското консулство, е качено на уеб страницата на медията " 057.ua "  и в YouTube канала ѝ на... 17 март 2014 г. 

Медията назовава събралите се " харковски сепаратисти " и " проруски деятели ". Видеото в YouTube е озаглавено " Боецът " Моторола " на шествие на последователи на Руската федерация ".

По-подробна инспекция на събитията от Харков от интервала март-април 2014 година демонстрира, че тогава фактически е имало напрежение и конфликти сред локалната власт и проруски деятели, недоволни от събитията към така наречен Евромайдан – огромните митинги в Киев, вследствие на които бе свален проруският президент Виктор Янукович.

Един от ръководителите на така наречен Антимайдан в Харков е точно индивидът с двата мегафона от клипа Арсен Павлов-Моторола (1983 - 2016 г.), обвинен от украинската прокуратура във военни закононарушения. Той е погубен през 2016 година в Донецк при гърмеж в асансьора на блока, в който живеел.

Година след събитията от пролетта на 2014 година украинската редакция на Би Би Си споделя за  " ХНР: Харковската неуспяла република "  по прилика с така наречен ДНР и ЛНР (Донецка и Луганска национална република).
Заключение
Разпространявано в последно време в обществените мрежи видео със сепаратистки митинг в Харков датира от март 2014 година и не демонстрира настоящи събития и настроения в украинския град, който непрекъснато е обект на съветски офанзиви. Твърдението, че жителите на града към днешна дата желаят " съветски миротворци "  е НЕВЯРНО.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР