Скоро в Сирия ще се появи нова армия. Тя ще

...
Скоро в Сирия ще се появи нова армия. Тя ще
Коментари Харесай

И САЩ в надпреварата за поделяне на Сирия

Скоро в Сирия ще се появи нова войска. Тя ще бъде формирана от 30 000 бойци, а щабът й ще е на източния бряг на река Ефрат, комфортно граничещ с Турция и Северен Ирак.

Половината от тази войска ще бъде от сирийски кюрди, а останалата част от арабските региони на Източна Сирия, които до момента бяха под контрола на "Ислямска страна ", а през днешния ден за тях дават отговор Сирийските демократични сили.

Това е най-новата концепция на Съединени американски щати, с която американците считат трайно да заемат място в конкуренцията за превъзходство в Сирия като основат подкрепена от тях територия.

С обвинявания към Русия, Иран пробва да прикрие политиката си в Сирия

Турция, Иран и Русия към този момент откриха такива зони в други елементи на Сирия, с помощта на споразуменията от Астана за така наречен „ зони за деескалация “.

Turkey sends reinforcements along Syria border as US-led coalition 'border force' plan attacked https://t.co/3z4q8wuhdR
— Al Jazeera News (@AJENews) January 15, 2018
Това са значими събития. Създаването на територия от този вид, няма да бъде страна в правния смисъл на думата. Разделянето на съществуващи страни и преобразуването им в по-малки държавни субекти, постоянно е рисково начинание в политическо, правно и военно отношение.

Не на последно място, съществува интернационално единодушие в отричането на сходни залитания, което сътвори спънки и пред иракските кюрди да основат своя лична страна.

Държава или по-скоро протекторат

Това, което може да се появи в Източна Сирия ще е по-малко страна и повече протекторат. Пред Конгреса съветникът по близкоизточни въпроси към американското външно министерство, Дейвид Сатърфийлд съобщи, че планът ще съставлява нов модел за Сирия. Сатърфийлд показа също, че в построяването на този план ще бъдат включени дипломати, разузнавачи и военни съветници.

Бунтовниците в Сирия с тежък удар против Русия

Създаването на нова зона в Сирия се случи съвсем без фанфари и без доста видимост. Докато Съединени американски щати създаваха интернационалната коалиция против "Ислямска страна " в Южна и Източна Сирия, те усилиха силите си до 5000 души. Една от основните задания на тази мощ беше да тренира към 30 000 сирийци, които по-късно превзеха Ракка от "Ислямска страна ".

Сега Съединени американски щати афишират концепцията за основаване на военна мощ от 30 000 души, която би трябвало да послужи като гранична полиция. Реакциите не закъсняха.

Още преди Москва и Техеран, Анкара застана твърдо против сходен проект, който ще даде преимущество на сирийските кюрди. Напрежението се повиши дотолкоз, че Ердоган побърза да задейства дълго чаканата атака против следения от кюрдските сили сирийски град Африн. Експерти чакат напълно скоро турски войски да навлязат през сирийската граница.

"We Will Destroy the Hotbeds of Terror in Syria One By One " https://t.co/cBX3lxu38t pic.twitter.com/a7cW7Bou3G
— Turkish Presidency (@trpresidency) 16 януари 2018 година
Остра реакция от Турция

Останалите заинтригувани страни в сирийския спор се възползваха от прочувствената политика на Турция по отношение на кюрдите. Това направиха иранците, а по-късно и руснаците, които получиха поддръжка от страна на Анкара в подмяна на затварянето на очите на Москва. Сега американците може би желаят да изпратят същото обръщение на Турция, или пък към Иран.

"Световната " война в Сирия - за какво и Китай се включва

Новата войска, която се тренира в Източна Сирия, може да докара до балансиране на силите, защото Русия и Иран към този момент имат сходни сили и употребяват това по време на договарянията за мир.

Иран от дълго време желае чрез мирния развой да откри по-голямо въздействие в Сирия и по този начин да затвърдят наличието си в Ливан и Ирак. Но иранците нямат време.

Те пробват да наложат надзор върху територии, които Русия към този момент се съгласи да съобщи на опозиционните на Башар Асад сили. Според споразуменията сред Турция, Русия и Иран, в тези зони сирийският режим няма да може да оперира под никаква форма и ще бъдат ръководени от локални препоръки. Иранските милиции също нямат право да навлизат в тези територии, а съветските сили ще бъдат единствените позволени да правят наблюдаване за съблюдаване на съглашението. Отвъд тези линии ще бъдат ситуирани турски сили.

Но действителността е друга. Иран от дълго време прекрачи границите на споразуменията посредством своите милиции и паравоенни групи и нито Русия приложи напън, нито пък Турция се намеси.

Последните дейности на Иран демонстрират, че договарянията от Сочи са въздух под налягане и по силата на тази логичност, основаването на паралелна районна мощ в Източна Сирия е нужда в играта за превъзходство и надзор върху Сирия.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР