Скоро ще минат 3 месеца, откакто и.ф. главен прокурор Борислав

...
Скоро ще минат 3 месеца, откакто и.ф. главен прокурор Борислав
Коментари Харесай

МРРБ отлага казуса с Руската църква

Скоро ще минат 3 месеца, откогато и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов изиска от районния министър Андрей Цеков да предяви иск в съда, с който да бъде прието, че Руската черква е на България, а не на Русия. Министерството обаче още не е инициирало произвеждане. Това излиза наяве от отговори на ведомството, оповестява „ Сега “. „ Към момента специалистите преглеждат и проучват получените документи, събират спомагателни такива, вършат информации и изследват правосъдна процедура ", настояват от Министерство на регионалното развитие. Известно е, че прокуратурата прати в министерството 755 страници материали по проблема, които очевидно затрупаха служителите във ведомството.

За да парират нови питания какво се случва с проблема, от Министерство на регионалното развитие дават обещание, че „ при подготвеност с цялостен разбор “ ще разгласят идващите си стъпки.

Самата прокуратурата работи по инспекцията за собствеността на Руската черква към месец, преди на 1 ноември м.г. да разгласи, че би трябвало да бъде заведено дело за собствеността. Проверката откри, че " с нотариален акт от 23 юли 1997 година посолството на Руската федерация се признава за притежател на православния храм " Св. Николай Мирликийски Чудотворец " и на земята, върху която е издигнат. Основанието е подаяние на земята, строителството на църквата и правоприемство от Руското Царско Дипломатическо агентство. Открит е крепостен акт, публикуван на 7 ноември 1898 година, за подаяние на " едно празно градско място в София " от Софийското градско общинско ръководство на Руското Императорско Дипломатическо Агентство в България ". Посочено е, че парцелът се подарява за изграждане на черква. Останалите документи по нотариалното дело, въз основа на които е публикуван нотариалният акт, не се съхраняват и са унищожени съгласно информацията, предоставена от Агенцията по вписванията на прокуратурата.

Според прокуратурата от събраните данни е видно, че по гледище на Съюз на съветските социалистически републики България се задължава с 2/3 лично финансиране в къси периоди да възвърне опустошения от бомбардировки храм. Според подписано споразумение за мир останалата 1/3 от сумата, нужна за ремонтните действия, следва да се заплати от Съюз на съветските социалистически републики. Документи, удостоверяващи осъществяването на отговорностите от руска страна, не са открити.

На 24 юли 2015 година до Агенцията по геодезия, картография и кадастър-София е подадено заявление за регистриране на промени по партидата на постройката и аграрен парцел и е отразена смяна в кадастралния указател на недвижимите парцели – а точно, че обектите са благосъстоятелност на посолството на Руската федерация. Това обаче е направено въз основа единствено на нотариалния акт.

Прокуратурата твърди, че приложенията към нотариалния акт, както са разказани, не могат да се одобряват за доказателства за правоприемството, отразено като съображение за правото на благосъстоятелност върху земята и постройката, т.е. по отношение на прекосяването на правата сред обособените държавни формирания от Руската империя в лицето на Руското Царско Дипломатическо агентство до Руската федерация в лицето на посолството ѝ.

В хода на инспекцията не са открити документи или други доказателства, удостоверяващи градежа на църквата, с изключение на тези за възобновяване ѝ. Не са приложени и писмени доказателства за осъществяване на условията на закона и на Виенската спогодба за дипломатическите връзки, регулиращи материята за придобиване на право на благосъстоятелност от една страна на територията на друга страна.

Прокуратурата се зае с Руската черква по сигнал от Бойко Борисов, Кирил Петков, Ивайло Мирчев и Делян Пеевски.  

Споровете към храма породиха, откакто ДАНС експулсира трима от свещениците му – един руснак и двама жители на Беларус, като опасност за националната сигурност. Русия разгласи това за неприятелски акт и затвори храма.

Ако районният министър реши да не заведе дело, тогава прокуратурата ще би трябвало да преценя дали по този метод той не прави закононарушение по работа.

„ Анализираме документите. " На първо време би трябвало да се уверим, че фактически страната е интензивно легитимираната страна в подобен развой, а не Столичната община, защото собствеността върху терена е трансферирана от Столична община, а не от страната “, разяснява Цеков през ноември пред Нова тв.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР