Скопие. Изградена е координация на всички нива с Република Северна

...
Скопие. Изградена е координация на всички нива с Република Северна
Коментари Харесай

Янев и Заев: Болката е голяма и за двата народа, заедно сме и в добро, и в лошо

Скопие. Изградена е съгласуваност на всички равнища с Република Северна Македония и се надяваме, че от следствието ще извлечем тези уроци, които ще ни предпазят от сходни нещастия в бъдеще. Това съобщи министър-председателят Стефан Янев в взаимно изказване със северномакедонския си сътрудник Зоран Заев, който е в България във връзка злополуката с рейс, при която починаха 46 души, предава скопското издание „ Слободен щемпел “ .

„ Днешният ден е белязан от две нещастия за българския народ - във варненското село Рояк починаха български жители в Дома за остарели хора, за което сега се води следствие. По-малко от 7-8 часа по-късно се случи нова покруса - злополука с пътнически рейс, регистриран в РСМ, с жители, както от РСМ, по този начин и от други националности. Трагедиите са постоянно срещани и са това, което ни допира, което ни прави съпричастни, без значение от националността на хората, които към този момент не са измежду нас “, сподели Янев.

Той заяви, че българското държавно управление обмисля Ден на печал за жертвите. Двамата министър председатели отхвърлиха да разясняват политически въпроси, като споделиха, че през днешния ден е ден на съпричастност. Янев сподели, че постоянно е вярвал в разговора и търсенето на решения в полза на двата народа.

„ Заедно сме и в положително, и в неприятно, ние сме приятелски нации и би трябвало да си оказваме помощ и в положително, и в неприятно “, сподели Зоран Заев. Когато съседът е добър и ние сме положителни, сподели той във връзка изборите, само че отхвърли да разяснява политически въпроси.

Янев изрече съболезнования на фамилиите на починалите и в това време сподели, че българската страна във всичките й органи, свързани със сигурността, ръководството на бедствия, работи бързо и към този момент е на място. Той уточни, че общото умозаключение на медицинския личен състав е, че приетите в болница в идващите един-два дни ще могат да бъдат превозени до местата, където живеят.

Министър-председателят на РСМ изрази съболезнованията си за двете нещастия, при които починаха хора. Той сподели, че е посетил ранените в болница и съобщи, че те са в положително положение и няма заплаха за живота им.

„ Координацията е на високо равнище - сред двамата министър председатели и сред службите “, сподели той и добави, че „ болката е огромна и за двата народа “.

Премиерът на РСМ не разяснява евентуалните аргументи за нещастието, като сподели, че специалистите би трябвало да преценят.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР