Скопие. Държавният глава на Северна Македония Стево Пендаровски ще направи

...
Скопие. Държавният глава на Северна Македония Стево Пендаровски ще направи
Коментари Харесай

Преглед на някои от основните теми в балканския печат

Скопие. Държавният глава на Северна Македония Стево Пендаровски ще направи годишно послание към народните представители в Събранието в Скопие в рамите на 56-ата парламентарна сесия, оповестява електронното издание на вестник „ Независен “ . Началото е планувано за 12:00 часа локално време (13:00 часа българско време).

Президентът, както нормално, ще приказва за настоящото развиване през миналия интервал и упованията за идната година. И тази година той ще се обърне към депутатите в миг, когато се образува ново държавно управление, до момента в който опозицията желае предварителни избори, а страната още веднъж не получи „ зелена “ светлина за започване на договаряния с Европейския съюз поради българското несъгласие. Новото държавно управление в София на премиера Кирил Петков даде обещание, че процесът ще стане по-прагматичен, само че загатна и период от шест месеца за завършването му.

Пендаровски не поддържа предлагането за провеждането на предварителните избори. Според него ще бъде доста мъчно да съберат 61 гласа в Народното събрание, с цел да може той да се саморазпусне и да се провежда нов избор. В гостуването си за телевизия „ Телма “ предходната седмица, разяснявайки настояването на водача на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски за предварителни избори, той сподели, че в страната прекомерно постоянно има избори.

Запитан дали чака опозицията да участва на годишното му послание пред Народното събрание, Пендаровски сподели, че това е политическо решение на парламентарните групи.

„ За мен е чест, че за първи път през 2019 година в цялата ни история опозиционна партия, тогава ВМРО-ДПМНЕ, призна изборните резултати и участва на откриването и клетвата на Народното събрание и на първото годишно послание. Това са дейности, които ни липсват, с цел да бъдем по-зряла народна власт, без значение кой е на власт “, разяснява още Пендаровски.

Държавният глава ще произнесе годишната си тирада в Народното събрание в седмицата, в която се очкава оставката на премиера Зоран Заев. Министър-председателят разгласи, че ще се отдръпна от поста тази седмица и изрази очакване за негов правоприемник да бъде определен новият водач на СДСМ Димитър Ковачевски.

След оставката на Заев Пендаровски би трябвало да даде мандат на нов министър председател. Според Конституцията президентът е задължен в десетдневен период да разпореди мандата на партията, т.е. на партиите, които имат болшинство в Събранието. Номинираният за министър-председател в 20-дневен период от деня на възлагането на мандата внася стратегия в Народното събрание и предлага състава на държавното управление според Конституцията.

***

Атина. Макар по-рано да бе обявено, че държавното управление в Атина възнамерява да задължи имунизираните да си вършат бърз тест против COVID-19 преди посещаване на разнообразни места за посрещане на новата година, министър председателят на южната ни съседка Кириакос Мицотакис разгласи много по-меки правила за идните празници, разясняват в редакцията на електронното издание на атинския всекидневник Kathimerini .

Вместо бърз тест, всеки, имунизиран или не, ще би трябвало да си направи самотестване. За имунизираните няма да има обвързване, а единствено „ мощна рекомендация “.

Комплектите за самотестване ще се оферират в аптеките за хора, които имат социалноосигурителен номер (AMKA).

„ Вярно е, че ме посъветваха да въведа наложителни бързи проби за всички за достъп до места за отдих и развлечение. Отхвърлих предлагането, тъй като смятах, че мярката ще бъде несправедлива по отношение на имунизираните и в последна сметка ще бъде прекомерно сложна за използване “, сподели Мицотакис пред кабинета.

„ Така че вместо да натрапвам нещо на всички, избрах да се доверя на всички “, добави той.

Сред пречките, сложени във връзка с бързите проби, са въпроси, свързани с логистиката. Например дали бързият тест би трябвало да се направи 48 или 72 часа преди влизане в затворено пространство. Първото би било мъчно за използване, защото системата ще би трябвало да се оправи с към 2 милиона теста за по-малко от два дни, нещо, което в никакъв случай не е правено до момента.

Говорейки пред кабинета, Мицотакис разкри „ двуфазен проект “, при който първата фаза планува жителите да се тестват всеобщо преди и след събирания, с цел да се подсигурява, че не популяризират вируса.

„ Искаме да прекараме празниците в сигурност, без да стопираме стопанската система и обществото, и без да би трябвало да плащаме за нашите ваканционни действия по-късно “, сподели той.

Втората фаза на проекта ще стартира след празниците и ще зависи от представянето на страната. „ Всичко ще зависи от данните все още. Все още нищо не е решено “, увери гръцкият министър председател.

Мицотакис уточни, че нови ограничавания може да бъдат въведени през първите няколко седмици на новата година, с ограничения като разширение на схемите за работа от у дома и смяна на работното време на питейни заведения и заведения за хранене, само че той изключи опцията учебните заведения да бъдат затворени.

„ Тестовете и главните защитни ограничения са нашата отбрана. И нашата позиция през днешния ден ще дефинира решенията, взети на следващия ден “, добави Мицотакис.

***

Баня Лука/Будапеща. Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан акцентира, че Сърбия и Република Сръбска са „ ключът към стабилността на Западните Балкани “ и разгласи, че Будапеща ще помогне на Баня Лука със 100 милиона евро, оповестява електронното издание на белградския всекидневник „ Новости “ .

Орбан прикани немското държавно управление да интегрира района в Европейския съюз, а не да го санкционира, тъй като, както предизвести, това може да докара до по-големи проблеми.

Той акцентира, че границата на БиХ е единствено на 70 до 80 км от южната на Унгария и че всеки спор може да се трансферира в страната му.

В допълнение Орбан повтори, че ще блокира всички опити на Европейски Съюз да наложи наказания на сръбския член на Президиума на БиХ Милорад Додик.

Орбан изясни, че унгарското държавно управление дава 100 милиона евро финансова помощ на Република Сръбска като част от виновната политика на съседство за поощряване на стабилността в района. Според RTRS парите са предопределени за дребни и междинни предприятия в Република Сръбска.

Унгарският министър председател сподели още, че Додик е демократично определен политик и предизвести западните сили, че ход изваждането му от политическата сцена би бил рисков.

***

Прищина. Съветник на косовския министър председател Албин Курти реагира, откакто еврокомисарят по разширението Оливер Вархели прикани „ другите трима колегата в Западните Балкани да се причислят към самодейността на „ Отворени Балкани “, отбелязва електронното издание на прищинския всекидневник Telegrafi .

Йетън Зулфаж сподели в изявление за RTV Dukagjini, че Европейският съюз е отхвърлял самодейността няколко пъти, защото тя се дублира със съществуваща към този момент такава за районно съдействие. „ Ние сме в обстановка, в която Сърбия непрестанно върви обратно в демокрацията, до момента в който отчетите на господин Вархели постоянно са позитивни. Г-н Вархели е комисар, само че не знам дали той съставлява болшинството от мненията на страните-членки на Европейски Съюз, изключително тези на Германия, която води Берлинския развой. Мисля, че не “, сподели Зулфай. Той сподели още, че самодейността „ Отворени Балкани “ се конкурира с тази за районния общ пазар.

***
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР