Скокът на инфлацията е най-осезаем в Европа, заяви в Денят

...
Скокът на инфлацията е най-осезаем в Европа, заяви в Денят
Коментари Харесай

Икономистът Стефан Радев: Скокът на инфлацията е най-осезаем в Европа

Скокът на инфлацията е най-осезаем в Европа, съобщи в " Денят стартира " икономистът и финансов специалист от Франкфурт Стефан Радев в коментара си за ограниченията, които са взети след световната инфлация в Германия.

" За последните 6 месеца инфлацията върху питателните артикули се повишава постепенно. Общата инфлация е относително постоянна, само че питателните артикули се повишават. Има избрани артикули, които са доста по-податливи на самата инфлация - това са захар, олио, масло, маргарин, млечни. Това са артикули, чиято инфлация надвишава 30%. Има нетолкова податливи на инфлацията артикули - да вземем за пример, зеленчуците са поскъпнали с към 10% ", изясни той.

Данък добавена стойност върху базисни артикули като брашно, олио, месо, плодове и зеленчуци в Германия е 7%, означи Радев и добави:

" И в други европейски страни - Белгия, Нидерландия, Полша, Данък добавена стойност върху тези артикули е под 10%, което способства за малко по-ниските цени на тези артикули ", сподели Радев.



По думите му към февруари 2023 година общата инфлацията в Германия е била 9%, съпоставено със същия интервал предходната година.

" Можем да кажем, че последните няколко месеца тя се намира в своя пик, само че е относително постоянна. Очаква се спадне през годината ", посочи специалистът.

През 2022 година в Германия е признат закон, с който се разрешава на компаниите да изплатят на чиновниците си инфлационен бонус в размер до 3 000 евро, който не се полза с налог - мярка, от която към този момент са се възползвали доста компании, продължи Радев.

" По-рано през 2022 година, когато инфлацията влезе в действие и цените започнаха да се повишават, страната отпусна и други еднократни помощи в размер на 300 евро - това е така наречен енергиен
бонус за германците. А от през днешния ден - 15 март 2023 година, студентите могат да се запишат за бонус от 200 евро, който е за равнене на сметките през зимния интервал. Това важи за всеки студент, който е бил записан в немски университет към декември 2022 година ", изясни икономистът.

Какво още сподели той вижте във видеото.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР