“Скиапарели е прост спускаем апарат – той притежава някои научни

...
“Скиапарели е прост спускаем апарат – той притежава някои научни
Коментари Харесай

Какво да очакваме от камерата на марсианския спускаем апарат Скиапарели?

“Скиапарели ” е елементарен спускаем уред – той има някои научни принадлежности, които ще създадат измервания на марсианската атмосфера след кацането, само че за разлика от марсоходите “Опортюнити ” и “Кюриосити ” не разполага с научна камера за изработката на панорамни фотоси.

Въпреки това на борда му има дребна камера, която тежи 0.6 кг и която съставлява авариен полетен модел от една друга задача – задачата, която беше ангажирана с изстрелването на телескопите “Хершел ” и “Планк ”. Такава камера се използваше за наблюдаване на разделянето на телескопите след взаимното им изстрелване.

Когато на 19 октомври “Скиапарели ” навлезе в атмосферата на Марс, с цел да извърши кацане, дребната камера ще направи 15 фотоси по време на спускането.

Снимките ще бъдат черно-бели и ще оказват помощ на екипа да реконструира траекторията на “Скиапарели ” и неговото придвижване, както и да откри точното място на кацане.

Камерата ще бъде задействана към една минута след разделянето на предния щит, когато модулът ще се намира на към 3 километра от повърхността. Очаква се фотосите да обзет повърхност от марсианската повърхнина, възлизаща на 17 квадратни километра. Снимките ще бъдат заснемани на шпации от 1.5 секунди. Последната фотография ще бъде снимана от височина 1.5 километра.

След това, когато “Скиапарели ” ще е на височина 1.2 километра, ще се разделят парашутът и задният щит и ще бъдат запалени спирачните ракетни мотори. Двигателите ще бъдат изключени на височина 2 метра над повърхността, след което “Скиапарели ” ще извърши свободно рухване. Трошлива конструкция ще би трябвало да омекоти конфликта.

“Скиапарели ” ще кацне в региона на равнината Меридиани – същото място, където работи марсоходът “Опортюнити ”. Има дребен късмет марсоходът да успее да снима кацащия “Скиапарели ”, само че дали това ще стане, зависи от доста фактори.

За повече информация: ЕКА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР