Скелети на необичайно високи хора откриха при разкопки на Небет

...
Скелети на необичайно високи хора откриха при разкопки на Небет
Коментари Харесай

Скелети на необичайно високи хора откриха при разкопки в Пловдив на Небет тепе

Скелети на извънредно високи хора откриха при разкопки на Небет тепе, съобщи " Фокус ". Погребаните са били по-високи хора, които не са типични за интервала на Средновековието, означи ръководителят на археологическия екип София Христева.

“Имаме информация, че тогава хората са били много по-ниски и тези се отличават от стандарта ", добави Христева и разясни, че откритият скелет на мъж е с височина към 182 см, а на дамата - 167 см. Открит е и скелет на дете на към 3-4 години директно до тези два гроба. “След като се дадат на антрополог за спомагателни проучвания ще знаем точната височина ", сподели още София Христева.

По време на разкопките тази година са открити 6 гроба, като с тях общо откритите погребения на некропола стават 21.

“Засега находките са дребни. Тепърва навлизаме в античността, където чакаме да има доста повече археологически находки ", добави Христева. Според нея това, че откритите гробове са небогати не значи, че и хората, положени в тях са такива. Подобни заключения не може да бъдат направени.

През последните няколко дни археолозите са се натъкнали на още една постройка, която не са очаквали да проучат и на една огромна вкопана конструкция от 12 век, синхронизирана с по-рано проучената постройка с кирпичи.

Засега зидовете единствено посочват, че е имало постройка и е още рано да се каже каква е била тя.

Екипът на София Христева остава на терен до 17 септември според от метеорологичните условия, като чака още изненади.

Некрополът, който се изследва е от късното Средновековие – 13-14 век. Работата по него стартира предишните сезони. Според София Христева той е отчасти погубен при по-късното обитаване. Предполага се, че телата са били заравяни покрай крепостната стена като отбрана поради някакъв проблем. По-интересното е, че датата на некропола съответствува с датата на щерната наоколо, която е служела за водоизточник. По този метод е съществувала заплаха от болест.

За по-рано откритата средновековна къща със непокътнати кирпичени стени от 12 век София Христева сподели, че считат тя да бъде експонирана, тъй като концепцията на плана за Небет тепе е да се покаже многослойността и значимостта на археологическия монумент. Средновековието е един от значимите интервали, който участва доста мощно на Небет тепе.

Още от ПЛОВДИВ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР