Скъсаната дига на река Чая, която заля декари обработваема земя

...
Скъсаната дига на река Чая, която заля декари обработваема земя
Коментари Харесай

Възстановиха дигата на река Чая, унищожени са декари земеделска реколта

Скъсаната дига на река Чая, която заля декари обработваема земя в община Садово, е възобновена. Времето е изсъхнало и очакванията са водата бързо да се поеме от старите канали. Стопаните в региона обаче са обезпокоени, тъй като след отдръпването на водата се чакат всеобщи заболявания по насажденията. Дигата на реката е остаряла и постоянно се къса.


От сутринта аграрни стопани от село Катуница отводняват нивите, с цел да оценят вредите по насажденията. Хората са обезверени, тъй като дигата на реката се къса за повторно и водата унищожава годишна продукция от дини, царевица и зеле.

Щетите за Йордан Василев, който има засети пет декара моркови са тотални, на 100%.
Йордан Василев: Ще ми дадат някакви 10 лв. на декар, ще взема някакви 50 лв. и до там.
Повечето производители декларират, че този път няма да подават документи за обезщетение - парите са малко и ги лишават от опция да вземат дотации.

Фермерите избират да засеят още веднъж наводнените ниви и до края на годината да изкарат нова продукция. За да се грантира сигурността им, стопаните желаят реката да се следи, а коритото й да се почиства постоянно.
Димитър Здравков - кмет на община Садово: Това може би е над 3 км и в случай че беше направено, нямаше да се стигне до тук.
Според земеделците, засегнатите от наводнението площи ще са подготвени за засаждане през идната седмица.
 След наводненията в Садово: Стопаните чакат всеобщо заболявания по насажденията След наводненията в Садово: Стопаните чакат всеобщо заболявания по насажденията
Скъсаната дига на река Чая, която заля декари обработваема земя в община Садово, е възобновена. Времето е изсъхнало и очакванията са водата бързо да се поем...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР