Скъсаната дига на река Чая, която заля декари обработваема земя

Скъсаната дига на река Чая, която заля декари обработваема земя ...

Възстановиха дигата на река Чая, унищожени са декари земеделска реколта.


Скъсаната дига на река Чая, която заля декари обработваема земя в община Садово, е възстановена. Времето е сухо и надеждите са водата бързо да се поеме от старите канали. Стопаните в района обаче са притеснени, защото след оттеглянето на водата се очакват масови болести по насажденията. Дигата на реката е стара и често се къса.


От сутринта земеделски стопани от село Катуница отводняват нивите, за да оценят щетите по насажденията. Хората са отчаяни, защото дигата на реката се къса за втори път и водата унищожава реколта от дини, царевица и зеле.

Щетите за Йордан Василев, който има засети пет декара моркови са тотални, на 100%.
Йордан Василев: Ще ми дадат някакви 10 лева на декар, ще взема някакви 50 лева и до там.
Повечето производители заявяват, че този път няма да подават документи за обезщетение - парите са малко и ги лишават от възможност да вземат субсидии.

Фермерите предпочитат да засеят отново наводнените ниви и до края на годината да изкарат нова продукция. За да се грантира сигурността им, стопаните искат реката да се следи, а коритото й да се почиства редовно.
Димитър Здравков - кмет на община Садово: Това може би е над 3 км и ако беше направено, нямаше да се стигне до тук.
Според земеделците, засегнатите от наводнението площи ще са готови за засаждане през следващата седмица.
След наводненията в Садово: Стопаните очакват масово болести по насаждениятаСлед наводненията в Садово: Стопаните очакват масово болести по насажденията
Скъсаната дига на река Чая, която заля декари обработваема земя в община Садово, е възстановена. Времето е сухо и надеждите са водата бързо да се поем...

Източник: bnt.bg