Скъпият ток рефлектира и върху земеделието, и очаквано вдига цената

...
Скъпият ток рефлектира и върху земеделието, и очаквано вдига цената
Коментари Харесай

Овощари: С поне 40 % се увеличи себестойността на плодовете, основно заради трикратно по-високите сметки за ток

Скъпият ток рефлектира и върху земеделието, и предстоящо подвига цената на продуктите. Производители от Русенско пресмятат, че себестойността на плодовете ще скочи с близо 40 на 100, откакто заплащат 3 пъти по-високи сметки за ток. Съответно подвигат цената на продуктите, които създават.

Николай Колев, овощар и производител на сокове, отглежда близо 400 дка плодни градини. Има затворен цикъл на био произвеждане, от ябълките създава сок. Казва, че доставчикът му на електрическа енергия от ноември предходната година до момента е повишил цената от 21 на 57 ст. за киловатчас. Поскъпнали са и всички първични материали, нужни за производството.

" Токът ни е към 15% от себестойността на продукцията и с последните сметки, които пристигнаха, сметката ни за ток се усили два пъти и половина по отношение на предходните месеци. Това в действителност е едно огромно перо, което подвига себестойността на продукцията ", изяснява Колев.

Заради скъпия ток той към този момент е вдигнал цената на литър сок с близо лев. Това обаче удря и потребителите, които по-рядко ще си купуват биологично чист сок. Николай Колев е и ръководител на Съюза на дунавските овощари. Прогнозите му са, че през идната година себестойността на плодовете ще се увеличи с близо 40%.

" В нашия район " Напоителни системи " не работят, водата, която използваме е напълно с помпи, които са на ток. Отделно съхранението на плодовете в хладилните камери също е на ток ", разяснява той. В същото време цената на плодовете на пазара няма да се увеличи, защото по думите на Колев, тя се дефинира от търговците. А това значи банкрут на доста овощари.

" Ще има градини, които въобще няма да се гледат, тъй като себестойността няма да дава отговор на цената на пазара и хората ще работят за нищо ", добавя Николай Колев. За да оцелеят, производителите разчитат на държавни дотации за скъпия ток. А поради повишаването на торовете и препаратите за растителна отбрана, упорстват и за спомагателна помощ от земеделското министерство, уверен е той.

Източник: БНТ
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР