Скъпи габровци,Днес, отбелязваме най-светлия български празник – на българската азбука,

...
Скъпи габровци,Днес, отбелязваме най-светлия български празник – на българската азбука,
Коментари Харесай

Таня Христова: Честит 24 май, Габрово!

Скъпи габровци,

Днес, означаваме най-светлия български празник – на българската писменост, култура и просвета, на духовното извисяване и на устрема към рационализиране. Той ни връща през вековете към делото на светите братя Кирил и Методий, само че и на редица други – знайни и незнайни – български книжовници, просветители и будители, поддържали пламъка на националното ни схващане и съумели да опазят духовните ни корени от давност, с цел да може епохи по-късно Иван Вазов да възкликне: „И ний сме дали нещо на света, и на вси славяни книга да четат.“

Габрово е мястото, от което стартира модерното, светско обучение. Благодарение на редица наши родолюбиви съграждани, посветили живота и отдали сърцето си на духовното извисяване на българите, градът ни се трансформира в люлка на образованието и във значим нравствен център през Възраждането. Такъв е и през днешния ден.

С горделивост и самочувствие заявяваме, че Габрово е синоним на нововъведение, напредък и находчивост; тук работят и творят редица модерни будители, които неуморно потвърждават, че любовта към образованието не е единствено възрожденска полезност, останала в предишното. Тя е и настояще, и бъдеще.

Уважаеми учители,

с дълбока благодарност Ви приветствам по случай празника и Ви искам религия в духовните полезности, здраве, решителност и единение, с цел да съхраним българския дух, обучение и просвета. Вие най-добре знаете, че българският език има своя душа, че той е като жив организъм – трансформира се, развива се, обогатява се. Вие имате виновната задача да създадете у младите възприятието на респект към буквите и писмеността, към знанието, с цел да имат увереността да отстояват нашата културна еднаквост.

Уважаеми създатели и дейци на духовността и просветата,

С обич, труд и неизменност пазете и предавайте на поколенията нашата самородност и обичаи, книжовност и език. Разпространявайте с възторг пламъка на любознателността, познанието, мъдростта и гения!

Скъпи възпитаници,

Пазете и ценете българския език! Той е езикът на нашите предшественици и ни отличава от всички останали нации по света! Помнете, че знаейки буквите, ще може освен да четете, само че и да опознавате живота, положителното и неприятното в него, да обичате, да простите, да сте мислещи и свободни хора!

Уважаеми габровци,

24 май е празник на всеки от нас, тъй като същинското израстване на личността стартира от първата научена писмен знак, от първата написана дума, от първата прочетена книга. Думите имат силата и силата да сплотяват и основават общественост, да дават познание, което ни прави можещи и сполучливи хора, подготвени да покоряват далечни хоризонти.

Бъдете и Честит празник!

Бог да пази България!

Таня Христова

Кмет на Габрово
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР