Скъпи читатели, за нас е чест да ви срещнем, макар

...
Скъпи читатели, за нас е чест да ви срещнем, макар
Коментари Харесай

Как да спасим близките си от зависимости: Какво се случва след това

Скъпи читатели, за нас е чест да ви срещнем, въпреки и задочно, с една жена, чието име е познато на доста хора, сблъскали се персонално с проблеми, свързани с психологичното здраве. Става въпрос за доктор Румяна Бонева – дълготраен доктор в ЦПЗ Проф.Д-р Ив.Темков – Бургас, от няколко години пенсионер. В своята дългогодишна процедура тя е съумяла да помогне на доста заболели и техните близки, които постоянно ще я помнят с признателност и любов. 

Какво се случва по-късно

Алкохолът попада в храносмилателния тракт. Тъй като е отровен химикал, когато е в по- висока централизация, той изгаря всичко по пътя си, като раздразва лигавицата на устните, устата, гърлото и стомаха. Неумерено пиещите имат по- постоянно гастрит, язва и кръвоизливи от стомаха спрямо непиещите. Едно извънредно рисково и смъртоносно заболяване-възпаление на задстомашната железа / панкреатит/, също е по- постоянно срещано при алкохолиците спрямо останалото население.Ракът на храносмилателната система е към 40 пъти по- постоянно срещан измежду неумерено пиещите. И тъй като алкохолът съдържа „ празни ” калории, алкохоликът напълнява, като в същото време остава гладуващ, тъй като алкохолът пречи на цялостното попиване и потребление на питателните субстанции и витамините.

След като попадне в кръвта, алкохолът веднага  сигнализира черния дроб, чиято задача е да отстранява отровите от кръвта. И този доблестен орган, „ лабораторията „ на организма, изоставя всичките си други функционалности и се заема предпочитано с преправянето на алкохола, като изоставя изхвърлянето на мазнините и остатъчните артикули в организма. Вследствие на това неумерено пиещите получават струпване на мазнини в черния дроб, който се усилва и функционалностите му се затрудняват. Това се назовава Чернодробна стеатоза и към момента е обратимо положение, в случай, че пиещият престане да приема алкохол. Но в случай че алкохолната корист продължи, то чернодробните кафези стартират да умират  и се заместват от съединителна тъкан, което е към този момент невъзвратимо положение, т. е. развива се Чернодробна цироза. Чернодробните кафези повече не могат да се възвръщат, черният дроб не може да създава сила и да разгражда отровите, в това число и алкохола. Той се свива, сбръчква се, в тялото се натрупват токсини и течности.

Но алкохолът поразява освен храносмилателната система и черния дроб, безусловно всички органи и системи са подложени на неговото въздействие. В пресата доста постоянно се написа, че дребни дози алкохол въздействат удобно на сърдечно- съдовата система. Не дръзвам да разясня, дали това е по този начин, само че сигурното е единствено, че изпиващите по 1-2 общоприети напитки на ден са най-малко толкоз здрави, колкото и непиещите. Над тези дози  алкохолът поврежда сърцето, като води до намаляване на сърдечния мускул, повишение на кръвното налягане, сърдечни аритмии и други

Смятам обаче, че най- жестокото и подло влияние на алкохола е това върху нервната система! Мозъкът е първият орган, който се поврежда от систематичното пиене. Алкохолът убива нервните кафези и неумерено пиещите получават мозъчни увреждания. Ако този развой протича с години, мозъкът се свива на величина вследствие умирането на нервни кафези. Това  се потвърждава на скенер и  в случай че някой от пиещите е заинтригуван, може да му се направи и тази услуга в съответната поликлиника…Установено е, че съвсем половината от лекуваните за Алкохолна болест имат и такива промени, потвърдени със съответните проучвания.Не е изненадващо, че тежките пиячи демонстрират обилни снижения на интелектуалните качества, потвърдени с психични проби. Алкохолизмът поврежда опцията за образование и запаметяване, за нереално мислене и адаптиране към нови условия.

А да сте чували за Алкохолна епилепсия? Вследствие увреждането на мозъка от време на време се явяват  епилептични припадъци, заболелият би трябвало да се лекува наложително при невролог, да му се създадат проучвания и да приема медикаменти, може би за цялостен живот…Тежко, инвалидизиращо заболяване! А струваше ли си съмнителното наслаждение от алкохолното замайване, запитвам аз?!

След години на пиене могат да се появят и психози. Най- присъща за алкохолиците е така наречен Корсаакова неуравновесеност. При нея повреденият не може да запаметява нови обстоятелства и събития. Той отлично разсъждава за актуалните събития, може да ви бие на шах, само че не помни името на лекаря, който минава визитация всеки ден, не знае датата, замества празнините в паметта си с измислици. Например да стартира да ви убеждава, че предният ден е бил в Париж, макар  всички да  знаят, че той добродушно си е лежал в болничната  стая…Уврежданията, нанесени от алкохола  са на практика  едно прибързано остаряване на мозъка. Умствените благоприятни условия на един 30 година пияч могат да се сравнят с тези на  здрав 80 година дъртак. И кой от нас би си пожелае такова нещо?!И още повече пък да си го аргументи самичък?!

Нервните кафези на периферната нервна система / гръбначния мозък и крайниците/също се повреждат съществено. Ходилата и дланите стартират да изтръпват, мускулите на подбедриците отслабват, краката на възрастни мъже замязват на детски крачета. Явяват се болки, разстройства в походката, болните изгубват чувствителността на крайниците си и стъпват „ като в памук ” Това заболяване се назовава Алкохолна полиневропатия и се нуждае от съществено неврологично лекуване. Макар че има случаи положението да се усъвършенства единствено след едногодишно самоограничение от алкохол. Мисля, че си коства, а вие?

Но разказът за психозите не е завършил. Понякога мозъкът стартира да ражда чудовища.Чували ли сте за Алкохолен делир? Или така наречен Алкохолна полуда. Не че другите алкохолни психози не са…При нея алкохоликът става разтревожен, поти се щедро, кожата му се зачервява, сърцето му бие до спукване. Съзнанието му е замъглено, не може да се ориентира, не знае къде е  и няма визия за времето. И в това комплицирано, полусънно положение стартират да му се привиждат кошмарни неща. Мисля, че това е най- ужасното нещо, което може да преживее един човек. Болните описват за страшни чудовища, убийци, които ги атакуват, оживяват и най- грозните им страхове…Един  претърпял делир пациент разказваше, че видял по какъв начин в стаята му влизат убийци и в порива си да се избави скочил от прозореца. Добре въпреки всичко, че живеел на първия етаж…Но не всички имат този шанс! Алкохолният делир самичък по себе си е освен психическо, само че най-вече физическо страдалчество за организма и заради тази причина не всеки болен го преживява….Преживелите обаче помнят ужаса до края на живота си!

Но има и други Алкохолни психози, не по-малко рискови от Алкохолния делир. Понякога в напълно ясно схващане алкохоликът стартира да чува  по какъв начин хората към него разискват държанието му, укоряват го, от време на време приказват небивалици…Това се назовава Алкохолна халюциноза. Болният е уверен, че гласовете са същински, тревожи се, държанието му се трансформира, стартира да изпитва страх…Това заболяване безусловно би трябвало да се лекува в психиатрично заведение, защото в такова положение болният може да извърши нелепи неща…А да сте чували нещо за Алкохолната ревнивост? Алкохоликът, към този момент с понижени полови благоприятни условия заради болестта си, стартира неуместно да ревнува брачната половинка си…Пощаджията минава особено поради нея, съседът  я чака пред асансьора…И горката съпруга  стартира да се оправдава, да търси безапелационни доводи, с цел да го разубеди. Но това просто е невероятно, тъй като това    си е следващата демонстрация на алкохолната  лудост…Много бракове приключват заради тази причина с бракоразвод, защото външно държанието на алкохоликът остава непроменено- той е общителен, може да предложения обвинения „ ухажор ” на питие… Но това не му пречи да приказва нелепици на брачната половинка си…

При алкохолна корист се визира съществено и половата система. При мъжете понижава равнището на тестостерона, главният мъжки сексуален хормон. Като резултат пиещите мъже изгубват мъжкия вид окосмяване, по гърдите и бедрата им се натрупват мазнини, тестисите им се смаляват, т. е. тялото им придобива женски черти. Възможно е да се стигне до импотентност, а от там, както споменахме по- горе и до Алкохолна ревност…Но с цел да не бъдем напълно черногледи, ще ви оповестя за един удобен резултат на алкохола. Между алкохолиците плешивците са по- малко, евентуално заради разширението от алкохола на периферните кръвоносни съдове, подхранващи корените на косата. Здрави, само че плешиви, или заболели, само че с гъста грива, изберете сами!

При дамите половата система също е грубо изумена при алкохолна корист. Алкохолът при тях води до полови, менструални и гинекологични проблеми, дължащи се на изменен хормонален баланс. Понякога дамите одобряват алкохол, тъй като си мислят, че по този начин ще стигнат по- бързо до оргазъм при сексуален акт. Да, но не! Има един демонски абсурд. Желанието нараства, само че удовлетворението от половия акт намалява…Та това приказва науката, благи дами!

Но доста по- сериозен е казусът с приемането на алкохол по време на бременност. При бременност всевъзможен досег с алкохола би трябвало да се приключи! Доказано е, че алкохолът води до по- чести аборти, преждевременни раждания и мъртвораждания. А алкохолът, признат от бременната жена непосредствено стига до плода и за това  НЯМА БЕЗОПАСНА ДОЛНА ГРАНИЦА! Да не приказваме за сериозните увреждания при  родените деца от майки, употребявали алкохол по време на бременността. Много от тях са с понижено тегло, дребен череп, психическо и двигателно закъснение в развиването, разстройства в образованието. Това положение си има и име. Фетален алкохолен синдром.

Звучи академично, само че е доста, доста ужасно, скъпи бъдещи майки.

Следва продължение

Из книгата “ Самопомощ при алкохолен проблем “ на доктор Румяна Бонева, психиатър

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР