Скъпата вода в Разград стана причина за недоволство на жителите,

...
Скъпата вода в Разград стана причина за недоволство на жителите,
Коментари Харесай

Жителите на Разград недоволстват заради най-скъпата цена на водата

Скъпата вода в Разград стана причина за неодобрение на жителите, заяви Нова телевизия.

Припомняме, че от . Така в града заплащат най-вече спрямо другите обитаеми места в страната.

Хората се оплакват, че сметките за вода са по-високи от тези за ток. По думите на Мирослав Грънчаров, шеф на компания и общински консултант, цената би трябвало да бъде изменена. Той съобщи, че дружеството-оператор разполага със система " Дунав ", която е енергоемка и употребява доста запаси, с цел да организира водата от Дунав до Разград, а разноските заплащат жителите . Грънчаров добави, че страната би трябвало да бъде солидарна в поддръжка на системата. Трябва да се търсят и ограничения за енергийна самостоятелност , добави той.

КЕВР одобри по-високите цени на водата на 22-ри декември . В съпоставяне с предходната година повишаването е с към 15%. С решението се трансформираха цените за услугите на 38 ВиК оператора - 27 районни държавни сдружения, 4 общински и 7 частни оператора. Новите цени влизат в действие от 1 януари 2024 година

Един от факторите за изменението им е приложения по нормативно избрана методология инфлационен показател за интервала от одобряването на бизнес проектите досега. Ценови корекции се постановат и тъй като, че Комисията за енергийно и водно контролиране е понижила одобрените по бизнес проектите за 2023 година цени на редица ВиК сдружения поради неизпълнението на заложените вложения и на равнищата на единните индикатори за успеваемост за интервала 2020-2021 година Ценообразуващ детайл е и годишното 15% нарастване на заплатите в бранша според подписаното национално съглашение сред Министерство на районното развиване и благоустройството (МРРБ), " Български ВиК Холдинг " и браншовия профсъюз " Водоснабдител " към КНСБ.

Още тогава, че в някои обитаеми места цената ще скочи до 80%. Освен Разград, наранени от повишаването са Сливен, където водата се увеличи с над 40%, Сапарева баня с над 37%, във Видин с над 28%, Габрово с над 20%, Добрич с над 16%.
 Омбудсманът: КЕВР да базира цената на водата на надеждни обществени данни
Омбудсманът: КЕВР да базира цената на водата на надеждни обществени данни

Данните от Национален статистически институт демонстрират, че оптималната стохастична неточност в някои области надвишава 10%
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР