Скандално бивше ченге, приближен авер на банкера -беглец Цветан Василев,

...
Скандално бивше ченге, приближен авер на банкера -беглец Цветан Василев,
Коментари Харесай

Бивше ченге буни баретите

Скандално бивше ченге, доближен приятел на банкера -беглец Цветан Василев, буни по поръчка баретите от Специализирания отряд за битка с тероризма. Спуснатата цел на екс шефа на бранш „ Терор “ в ГДБОП Валентин Цоновски и компания е с наближаването на старта на мегапроцеса против Българския Мадоф, източил 3,7 млрд.лв. от КТБ, в профилирания углавен съд, вниманието на българите да бъде ориентирано към различен скандал, написа " Монитор ".

Моментът за дискредитиране на страната и разлюляване на сиситемата за сигурност не е определен инцидентно. Точно в навечерието на българското председателство, когато у нас ще дойдат всички европейски водачи, а ролята на СОБТ като отряд, който пази от терористи, е основна. Колкото повече наближава сакралната дата 13 декември-обявена за старт на делото против Българския Мадоф, толкоз повече приятелите му, изпадат в по-голяма нервност, а схемите им лъсват с цялостна мощ.

Държавна сигурност

В жълто-кафявата поръчка, изпълнена тъкмо като по учебник за образование на фрагменти в някогашната Държавна сигурност, бяха задействани 27 чиновници от СОБТ от Валентин Цоновски. Екс началникът от ГДБОП съумял да пусне пипалата си в СОБТ през заместник-командира Красимир Милушев, описаха осведомени с поръчката. Според командоси не било загадка за никой от отряда, че двамата с Цоновски завързали топла дружба още преди години, когато Милушев работел в ДАТО. След като го изхвърлили от спецслужбата, Цоновски го взел под крилото си и го внедрил в отряда, предназначен да се бори с тероризма. Самият Милушев е апетитен от барети като индивидът, който е най-яростен конкурент на Георги Гайков и драпа със зъби и нокти да го оглави. Разбирайки, че това няма по какъв начин да стане, защото Валентин Радев назначил на поста Гайков, събрал свои правилни момчета, съкратени преди време от ДАНС, и ги присъединил в сигнала против шефа на баретите. Никъде обаче Милушев не се осмелил да постави персонално подписа си, с цел да не лъсне топлата му връзка с индивида, който му дърпа конците. Самият Цоновски се компрометира още преди няколко години, когато името му лъсна в листата с хора, посещавали кабинета на Цветан Василев. Там го водил не какъв да е, а персонално доносникът от Държавна сигурност с псевдоним Академик Огнян Стефанов, който е притежател на жълто-кафявия уебсайт „ Фрогнюз “ и се зарежда с пари от банкера-беглец, с цел да му пере имиджа. Та в тази връзка по никакъв начин не е необичайно, че първо в неговата медия беше изтипосан сигнала на баретите.

Заповеди

В него 27-те командоси, от обща бройка на отряда към 200 души, се жалят от шефа си Георги Гайков. Твърдят, че развалял атмосферата в отряда, толерирал свои хора и возел гаджето по молове със служебни коли. МВР-шефът Валентин Радев обаче не се хвана на въдицата и разпореди инспекция. Няколко дни по-късно съобщи, че подозира, че офанзивата е с политически темперамент. Аргументира се с думите, че проблемите, разказани в писмото, можело да се разрешат на доста ниско равнище, а командосите го прескочили и се ожалили непосредствено на премиера, Народното събрание и така нататък В поддръжка на тезата на силовия министър идва и обстоятелството, че за обществен представител на 27-те баретите беше конфигуриран престъпния психолог Росен Йорданов, другар на Цоновски и кръга на клакьорите, обслужващи банкера-беглец. Гелосаният познавач по всичко, способен по всички въпроси, в това число и от вида коя зодия по какъв начин убива, с летящ старт стартира да залива с жълто-кафявите опорни точки на Василев от уеб страницата на сътрудник Академик. Като протъркана плоча Йорданов преповтори спуснатите от господарите му опорни точки какъв брой е оскотяло Министерство на вътрешните работи, по какъв начин чиновниците са некадърни и страхливи, а единствения потенциал (разбирай Цоновски) към този момент го няма. Без изненада психологът се самоизтъква, че когато бил в системата на института по логика на психиката, всичко било без спънки. Сега пък „ интелектуалният капацитет се сринал и царува безсрамие “. Както постоянно в спуснатите послания, корифеят, съкрушава злостно екс основния секретар Светлозар Лазаров и наследникът му на поста Младен Маринов, със заучени изречения все едно извадено съвсем от учебниците по комунизъм.

Центърът

Центърът, от който се командват пипалата на Цоновски в спецслужбите, се намира в Академията на Министерство на вътрешните работи, описаха служители на реда. Основен апаратчик е не какъв да е, а ректорът Неделчо Стойчев, чиято дясна ръка още от института по логика на психиката е Росен Йорданов. Ректорът-психолог беше изхвърлен от системата на Министерство на вътрешните работи седмица след „ Нощта на белия рейс “-23 юли 2013 година Тогава бе открито, че Неделчо Стойчев бил включен в щаба, който да реагира на всеобщите митинги пред Народното събрание. Вместо да успокоява обстановката и да поучава униформените, Неделчо съзнателно давал несъответстващи препоръки. Не обелил и дума по какъв начин може да не се стига до побои и вълнения. Вместо да успокои обстановката, корифеят в логиката на психиката объркал още повече чиновниците на терен. Тогавашният министър Цветлин Йовчев го махна 6 дни по-късно с претекста, че или е незапознат, или е опитал да саботира работата на служителите на реда. Звездата на Неделчо Стойчев обаче изгрява още веднъж, когато за длъжностен вътрешен министър е назначен Йордан Бакалов, или още както е прочут „ положителното момче на Иван Костов “.

Топлата връзка

Веднага щом встъпи в служба, момчето на Драгалевския лаборант и приятел на Цветан Василев, назначава Неделчо за началник на кабинета си. Изведнъж Стойчев получил голяма власт, в това число решавал кой сигнал до Бакалов, къде да бъде ориентиран. Борави с класифицирана информация, в това число и за корупция, която не е ясно къде подава и защо ще се употребява. Като компенсация за положителните дейности, Стойчев бил конфигуриран за зам.-ректор в Академията на Министерство на вътрешните работи. Миналата година заема заветния шефски пост, който му дава директен достъп до редица оперативно забавни информации.

В образуваната от Цоновски и Стойчев шпицкоманда за оклепване на Министерство на вътрешните работи се включват още редица чиновници на приблизително и ниско равнище, които на процедура имат опция в действително време изнасят оперативно забавни информации от силовото ведомство. Ако се съди по сигнала на баретите, очевидно е в кой център отива и защо се употребява.

Пред него се гръмна килъра на Мирослава

Най-големият професионален гаф, осъществен от Цоновски, е „ самоубийството” на перничанина и палач на Мирослава - Стойчо Стоев. Мъжът се гръмва в слепоочието със личния си револвер, до момента в който е с белезници на ръцете и в наличието на антимафиота и двама негови сътрудници. В свое следствие „ Телеграф” разкри, че истината около тази гибел е усърдно покривана от участниците в събитията, а подозренията по отношение на това какво в реалност се е случило тогава остават и до през днешния ден. Интересен факт е, че присъединяване в тази „ ювелирна” акция взима и тогавашният началник на Института по логика на психиката на Министерство на вътрешните работи Неделчо Стойчев. Според някогашни сътрудници на Стойчев психологът е взел участие и в дейностите по замазването на гафа със гибелта на Стойчо. Стойчев е изстрелян на предна линия, като имаше задача тотално да обърка обществото по случая, настояват дългогодишни служители на реда. Вместо да внесе изясненост, шефът на психолозите от Министерство на вътрешните работи напълно разми картината единствено с една цел ­ да не лъснат безумните неточности на Цоновски, безапелационни са сътрудниците им. От отчета на парламентарната комисия, която проверява така наречен самоубийство на Стойчо пък стана ясно, че чиновниците на ГДБОП са нарушили най-малко дузина членове на Наказателнопроцесуалния кодекс при ареста и гибелта на перничанина. Така действително бопаджиите са създали изцяло невероятно разкриването на цялата истина за убийството на 17-годишната Мирослава Николова.

Момчето на Командира го избавя

В средата на 2013 година скандалният антимафиот Валентин Цоновски е отхвърлен от Министерство на вътрешните работи с решение на тогавашния вътрешен министър Цветлин Йовчев. Формалният мотив е постигане на пенсионна възраст, само че за всички във вътрешното министерство е ясно, че се прави, с цел да бъдат разчистени гнили ябълки в системата. Тогава е махната и дясната ръка на Цоновски ­ Йордан Монов. Бившият началник на антитерора на ГДБОП обаче апелира решението на Йовчев пред Върховния административен съд, където тричленен състав удостоверява отстраняването му при започване на 2014 година До определение на горната инстанция – петчленка, обаче по този начин и не се стига. Причината е, че кабинетът „ Орешарски” подава оставка и отпред на вътрешното ведомство като длъжностен министър застава Йордан Бакалов-вярното момче на Иван Костов и най-верен приятел на беглеца Цветан Василев. Едно от първите решения, които той взема след заемането на високия пост, е не да се погрижи за премахване на престъпността, а да анулира заповедта за махането на Цоновски. Така през октомври на съвещанието на петчленката във Върховен административен съд се явява юристка от Министерство на вътрешните работи, която носи заповед от новия си шеф. Документът е от 4 септември 2014 година и с него пенсионирането на антимафиота е анулирано. В момента Цоновски още веднъж е отвън системата, само че има пипала в много от основни служби.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР