Скандални доказателства изплуваха в медийното пространство след разследването дали италиански

...
Скандални доказателства изплуваха в медийното пространство след разследването дали италиански
Коментари Харесай

Шеги върху трупове: Италиански политици изплуваха в скандален чат за ковид

Скандални доказателства изплуваха в медийното пространство след следствието дали италиански политици са отговорни за  екстремно бързото разпространяване на коронавирус в страната.

Става дума за известия в WhatsApp, разменени сред представители на властта и висши здравни чиновници. Чатовете, с които разполага Guardian, разкриват по какъв начин водачите се пробват да защитят имиджа на родината си, откакто тя става първата наранена от вируса в Европа и в това време се майтапят с ролята на Италия в разпространяването на пандемията.

Въпросните известия са част от следствието, в което бяха подведени под отговорност някогашния министър-председател Джузепе Конте, някогашния министър на опазването на здравето Роберто Сперанца и още 17 висши длъжностни лица по съмнение в " утежняване на условия към епидемията " и несъблюдение на служебните отговорности.

В известие в WhatsApp, написано на 5 март 2020 година, представено от Guardian, Сперанца споделя на собствен сътрудник, че " би трябвало да се възползваме " от отчет, в който се твърди, че първият случай на ковид в Европа е открит в Германия, " с цел да защитим имиджа на Италия ".

На идващия ден Джузепе Руоко, който по това време е основен секретар в Министерството на здравеопазването, а с днешна дата е измежду разследваните, подхожда с подигравка към записаните нови случаи в Европа измежду пасажери, завръщащи се от Италия. " Днес предадохме 2 случая в Австрия, 1 във Франция и 1 в Испания... и може би 1 в Германия ", написа в чат платформата той.

Италия беше първата европейска страна, наранена от ковид, като първите доказани случаи бяха в район Ломбардия, на 21 февруари 2020 година Впоследствие няколко други европейски страни оповестиха за първите си случаи, като всички бяха явно свързани с разрастващата се зараза в Италия.

Разследването, стартирано от прокурорите в Бергамо, провинция Ломбардия, която е най-силно наранена по време на първата вълна и подпомагано от роднините на жертвите на Covid-19, се концентрира върху хипотетичния пропуск на управляващите да подхващат съответни ограничения за попречване на разпространяването на вируса, като слагат под карантина градовете Алцано Ломбардо и Нембро, когато там пораждат огнища два дни след потвърждаването на случая в Кодоньо.

За разлика от Кодоньо, който е подложен под карантина неотложно дружно с още девет града в Ломбардия и един във Венето, болничното заведение в Алцано Ломбардо остава отворена още веднъж часове след експлоадирането на епидемията, а провинция Бергамо е сложена в локдаун дружно с целия район Ломбардия чак след две седмици. По време на първата вълна на вируса в Бергамо са регистрирани 6000 смъртни случая, а съгласно прокурорите 4000 от тях са могли да бъдат предотвратени, в случай че провинцията е била сложена под карантина неотложно.

Междувременно, до момента в който Covid-19 се популяризира все по-бързо и районните и националните управляващи се надпреварват с времето дали и по кое време би трябвало да слагат под карантина област Ломбардия, известия в различен WhatsApp диалог сред районните здравни чиновници Аида Андреаси и Марко Салмоираги подсказват за опит на ръководителите да скрият истината за сериозността на обстановката.

" Знаете ли какво сподели президентът на [Ломбардия]? " Андреаси написа. " Не можете да кажете истината. Аз споделих: " Ами тогава е все едно сме в Китай ". Той отговори, че сме по-зле от Китай - там най-малко има тирания ".

В известие на Руоко от 29 февруари 2020 година - съвсем две седмици преди страната да бъде блокирана, се разказва безредното ръководство на пандемията.

" Случват се доста неща: научният комитет се сблъсква с Конте и Сперанца, приканват за преосмисляне... Това е Световна война. "

Друг значим детайл от следствието е хипотетичната липса на обновен народен пандемичен проект. Италианският датира от 2006 година

Към сегашния миг всички доказателства са предадени на магистратите, а разследваните лица би трябвало да показват отбраната си пред арбитър, който да реши дали да ги изпрати на съд или не.

Сперанца, който остана министър на опазването на здравето до рухването на държавното управление на Марио Драги предишното лято, съобщи, че се усеща " доста спокоен и сигурен ", че постоянно е работил " дисциплинирано и честно в извънреден интерес на страната ". Близък до него източник съобщи, че той няма да прави повече мнения.

Андреаси, против който не се води следствие, съобщи, че не е допустимо да дава изявленията, защото " работата на правосъдната система към момента продължава ".

Руоко не е дал отговор на многочислените запитвания за коментар.

Якопо Пенса, юрист на различен от разследваните, съобщи, че клиентът му е бил публично известен за следствието и ще се нуждае от време, с цел да " изследва деликатно " правния документ, преди да разяснява. " Трябва да бъдем внимателни ", сподели той.

Конте, който в този момент оглавява Движение " Пет звезди " - партията, която по време на експлоадирането на пандемията ръководеше държавното управление в коалиция с лявоцентристката Демократическа партия, съобщи предходната седмица, че е подготвен неотложно да сътрудничи на правосъдната система и " се усеща спокоен пред страната и италианските жители ".
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР