Скандални числа! Ден след като изтече срокът, даден от закона

...
Скандални числа! Ден след като изтече срокът, даден от закона
Коментари Харесай

Скандални числа: Близо половин милион недействителни бюлетини, рекорд на негласувалите

Скандални цифри! Ден откакто изтече срокът, даден от закона за оповестяване на резултатите от изборите, към този момент можем да приказваме с обстоятелства. Заедно с резултатите, беше изчислена и общата изборната интензивност в деня на вота. Както се очакваше тя е ниска, едвам достигаща 45% от имащите право на глас. Иначе казано, малко над 2,7 милиона души в неделния ден са супражнили право на избор.

Сравнение с локалните избори през 2019 и 2015 година, става известно, че българите са все по-слабо стимулирани да вземат участие в избори. С всеки идващ избор, губим към 4% гласоподаватели.

Най-много и минимум дали своят вот

На изборите тази неделя, най-малката община в България – Трекляно, която се намира в област Кюстендил, е била и най-активната от всички. Близо 90% от нейните 740 гласоподаватели са отишли да гласоподават. Обратният образец откриваме в другия завършек на страната. В много по-големия, а и регионален град Добрич, двама от всеки трима души са предпочели да си останат у дома.

Кой отива на балотаж

Балотажът е на 5 ноември. На него отиват 19 регионални града. Идната неделя ще е ден за избори и в 31 от регионите на трите ни най-големи града. От първия път бяха определени едвам по двама районни кметове в София и във Варна. По-малките общини, които ще им вършат компания пък, са 71. Единствено в областите Кърджали и Търговище безусловно всички общини са си избрали кмет от първия път. Отново на регионално равнище, най-честата борба ще бъде сред ГЕРБ и локални обединения, инициативни комитети или самостоятелни претенденти.

рекордьори

В шуменската община Върбица кметската конкуренция печели Мердин Байрям от Движение за права и свободи, с рекордната разлика от 90% сред него и неговия конкурент. Най-малката разлика сред първите двама, за които в този момент следва балотаж пък, е в Раднево. Там разликата сред кандидата на локална коалиция и този на ГЕРБ, е даже под 1%. Любопитна е обстановката и в Съединение, където има разлика от половин до 2% освен сред първите двама, а сред първите четирима претенденти.

В хасковското село Брягово е най-дълго управлявалият кмет в България. Името му е Делчо Митев и е повдигнат от Българска социалистическа партия. В неделя той завоюва 15-ия си мандат. Така 72-годишният кмет, който ръководи селото си от 26-годишен, ще продължи да го прави най-малко още 4 години.

В Хаджидимово квадратчето „ не поддържам никого ” е предпочетено от близо 15% от гласоподавателите. Завиден % даже за някои действителни претенденти.

И до момента в който тук-там борбата е в действителност жестока, на други, претендентите се съревновават само със… себе си. Общините, които бяха пожелани единствено от един единствен претендент, са 6 на брой, а кметствата – 887.

В 9 села никой не желае да ръководи

Това, което в този момент следва да се случи по тези места, е общинските кметове сами да назначат кметски наместници по свое убеждение.

Недействителните бюлетини, пуснати за кмет, са близо 40 000. Според калкулации на Института за развиване на обществената среда, неотчетените гласове за общински съветници пък са над 412 000. Което е към 15% от общия им брой.

Рекордьор по недействителни бюлетини е община Луковит, с близо 34%

За недействителна се смята всяка бюлетина, която няма два печата, има вписани знаци по нея, вотът е маркиран по забранен метод или допълнително от едно квадратчета. Както и в случай че на бюлетината е маркирана единствено преференция. Най-много сбъркани протоколи пък, регистрират в Благоевград. От общинската изборна комисия отдават това на огромната численост кандидат-кметове. Каквото и да е повода обаче, 75% от всичко написано в протоколите там, по-късно е било поправено.

Още вести четете в бранш България.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР