Скандалната драма Бенедета“ на известния нидерландски режисьор Пол Верховен открива

...
Скандалната драма Бенедета“ на известния нидерландски режисьор Пол Верховен открива
Коментари Харесай

Лесбо драмата „Бенедета“ открива Синелибри 2021

Скандалната драма „ Бенедета “ на известния нидерландски режисьор Пол Верховен открива тазгодишното издание на интернационалния кино-литературен фестивал Синелибри. Дръзката и истинска акомодация на книгата „ Неприлични дейности: животът на монахиня лесбийка в ренесансова Италия ” на Джудит К. Браун идва с две номинации от Кан – за „ Златна палма “ и за така наречен „ Queer palm “, както и с номинацията на публиката в Сан Себастиан. Режисьорът на паметния „ Първичен инстинкт “ остава правилен на рефлекса си да обърква рецензията и да вълнува брутално необятната аудитория. Майстор на провокацията в киното, този път Верховен залага на най-ранния документ за интимна връзка сред дами в актуалната западна история. В облика на младата монахиня Бенедета Карлини, захласната от еротични видения, е надарената френска актриса Виржини Ефира, партнират й Дафне Патакиа, Ламбер Уилсън и самата Шарлот Ръмплинг.

Седмото издание на Синелибри ще се организира под мотото „ Божествена комедия “ по случай 700 години от гибелта на Данте Алигиери, бащата на италианския език. Филмите ще се въртя и в Пловдив (15-31 октомври), Варна (15-31 октомври), Бургас (22-31 октомври), Велико Търново (22-31 октомври), Габрово (21-25 октомври) и Стара Загора.

Тазгодишното издание ще се организира и онлайн, и онлайн, като ценителите избират сред 49 заглавия по романи. Над 80 % от кинотворбите са премиерни за България и ще бъдат показани у нас незабавно след фурора си на най-елитните интернационалните конгреси.

Конкурсната стратегия включва 7 защити продукции, обединени алегорично под името „ Плеяда “. Сред тях е дълго чаканата комедийна драма „ Три етажа “ на известния италиански режисьор Нани Морети с Рикардо Скамарчо, Маргерита Буй, Алба Роруочър. За прожекцията на 16 октомври в кино „ Люмиер “ от 20 часа идва и създателят на едноименния бестселър Ешкол Нево. Историята среща с жителите на жилищна кооперация в Рим и с техните старания да бъдат родители, братя и сестри или просто съседи в свят, в който взаимното битие се ръководи от боязън, подозрителност и възмущение.

Родната аудитория ще оцени и „ Париж, 13-и регион “,  новия филм на режисьора Жак Одиар („ Дийпан “, „ Ръжда и кости “). Създадена по претекстове от разкази на американския художник на комикси Ейдриън Томин, в лентата се преплит обич, секс и самотност - в импресия за вярата и безнадеждността в днешния напрегнат свят.

По случай 140-ата годишнина от рождението на ненадминатия новелист Стефан Цвайг Синелибри ще излъчи настоящата екранна версия на неговата фамозна „ Шахматна новела “. Копродукция на Германия и Австрия, филмът на режисьора Филип Щьолцл демонстрира по какъв начин юрист, хвърлен в пандиза от нацистите, намира разтуха и избавление в света на шаха. В състезанието е и ексцентричният романс „ Историята на жена ми “ на унгарската режисьорка Илдико Енеди („ За тялото и душата “). Адаптация по едноименния разказ на Милан Фющ, копродукцията на Германия, Франция, Италия и Унгария е с присъединяване на Леа Сейду, Луи Гарел и Жасмин Тринка. Леа Сейду изгрява в още един филм от надпреварата – френската драма „ Измяна “ с режисьор Арно Десплен, въодушевена от разказ на огромния американски публицист Филип Рот и също номинирана за „ Златна палма “.

За награди се бори и „ Събитието “ на Одри Диван, екранизация на мемоарната книга на Ани Ерно, отличена с премия „ Златен лъв “ във Венеция. В плеядата участва и „ Денят на флага “ на Шон Пен, една от най-дискутираните акомодации тази година, чиято публична премиера е в зала 1 на НДК на 21 октомври от 19,30 ч. след празничната гала по награждаване на спечелилите в конкурсната стратегия.

Онлайн фестивалът ще се организира в платформата Neterra.TV+. Паралелното цифрово издание подсигурява опция оптимално необятен кръг от фенове, в това число от рисковите групи, да се насладят на майсторски литературни акомодации, дело на забележителни кинотворци. 49 кино лентата и 37 специфични събития чакат феновете сред 2 и 31 октомври. 24 кино лентата от програмата ще са налични на neterra.tv/plus през октомври, като в листата попадат " Бенедета ", " Влюбеният Айфел " и " Денят на флага ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР