Скандална поправка в Закона за горите, с която се разрешава

...
Скандална поправка в Закона за горите, с която се разрешава
Коментари Харесай

Силен отпор стопира строеж на ски писти и лифтове без плащане на такси

Скандална корекция в Закона за горите, с която се позволява градежа на ски писти и лифтове, без да се трансформира статутът на горските територии, т.е. без да се заплащат такси за строителни площадки, бе стопирана след отпор на еколози и елементарни жители.

На съвещанието си в сряда депутатите от земеделската комисия отхвърлиха внесеното сред първо и второ четене предложение на " Български напредък " за улеснена процедура за създаване на лифтове, влекове и ски писти. Преди това обаче от Коалиция " За да остане природа в България " сигнализираха за готвената корекция, която от време на време се промъква без триумф в последните години в разнообразни закони. Този път вложителите, които са заинетересовани от поправката, са намерили лоби в лицето на двама депутати от БВ - Лидия Недева и Александър Николов.

Още преди заседанието депутатът от " Продължаваме промяната " Иван Христанов изясни, че пощата на комисията по земеделие са постъпили над 500 писма от жители, възмутени от импортираното предложение за безсистемно строителство в планините.

Друга корекция в Закона за горите, която също понесе рецензии, обаче бе призната, въпреки и с известни корекции. Става дума за предлагането на Движение за права и свободи при " изключителни обстановки " да се позволяват сечи без издадено позволително и без дърветата да са маркирани за тази цел. От Коалиция " За да остане природа в България " предизвестиха, че това може да докара до безконтролни сечи в горите.

По гледище на Българска социалистическа партия в последна сметка текстът бе допълнен с категорично изтъкване, че такива позволения за сеч ще се контролират от чиновници на държавните горски предприятия, на държавните дивечовъдни станции и от общинските горски структури, както от Министерство на вътрешните работи и областните шефове. Под " изключителни случаи " се схващат такива, при които има съществуване на заплаха за живота и здравето на хората, заплаха за действие на инфраструктурни обекти, при потушаване на пожари.

Най-вероятно законовите промени, които включват и по-подробно разписване на реда и изискванията за приемане на дърва за огрев от физически лица, ще бъдат гласувани при започване на идната седмица преди 3 февруари - последният ден на 48-то Народно заседание.

Още по тематиката:
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР