Скандалите с домакинството на Световното по футбол в Катар стигнаха

...
Скандалите с домакинството на Световното по футбол в Катар стигнаха
Коментари Харесай

Арестуваха зам.-председател на Европейския парламент заради подкупи от Катар

Скандалите с семейството на Световното по футбол в Катар стигнаха и до Европейския парламент.

Неговият заместник-председател - гръцката евродепутатка социалистка Ева Кейли, е измежду петимата задържани през вчерашния ден в Брюксел.

Полицията обискира 16 жилища в белгийската столица и арестува петима души в границите на следствие на незаконна организация, корупция и пране на пари. Органите на реда влязоха и в постройката на Екологичен потенциал в Брюксел.

При претърсванията са иззети 600 000 евро в брой, компютри и мобилни устройства.

Според медии в Белгия следствието е обвързвано с съмнения, че Катар е подкупил членове на незаконната група, с цел да прокарват ползите му.

За останалите четирима задържани се твърди, че са от италиански генезис. Според в. „ Соар “ измежду тях е Лука Визентини – общоприет секретар на Международната конфедерация на профсъюзите. Запечатан е кабинетът на белгийския евродепутат социалист Марк Тарабела (той е от италиански произход). Брюкселският вестник „ Кнак “ добавя, че е арестуван и някогашен евродепутат социалист, който е сегашен почитан профсъюзен деятел.

Скандалът удря Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД) – втората по величина група в Европейския парламент (част от нея е и БСП). Евросоциалистите бяха обвинени, че са твърде меки към Катар в навечерието на международното състезание по футбол макар разкритията за смъртни случаи измежду служащи, взели участие в градежа на игрища, както и за отношението в емирството към ЛГБТ общността.

Именно Ева Кайли неотдавна разгласи Катар за първенец в правата на служащите на среща с министъра на труда на тази страна. Марк Тарадела пък посочи, че арабската страна би трябвало да бъде нпример за подражателство на своите съседи.

„ От няколко месеца насам следователите от Федералната правосъдна полиция подозират страна от Персийския залив във въздействие върху икономическите и политическите решения на Екологичен потенциал “, се споделя в известие на прокуратурата в Брюксел.

Оттам допълват, че Катар е упрекнат в пращане на обилни суми пари и скъпи дарове на хора „ със обилни политически и/или стратегически позиции “ в Европейския парламент.

От групата на социалистите в Екологичен потенциал разпространиха изказване, че са ужасени  от обвиняванията и че са подготвени да окажат съдействието на следствията.

Заради откритата огромна сума пари белгийските следователи изследват дали в тази ситуация става дума за класическо лобиране пред евродепутати или за нещо доста повече.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР