Скандалът със заместник-министъра на регионалното развитие Захари Христов набира отново

...
Скандалът със заместник-министъра на регионалното развитие Захари Христов набира отново
Коментари Харесай

Скандалът със зам.-министър Захари Христов отново набира сила

Скандалът със заместник-министъра на районното развиване Захари Христов набира още веднъж мощ. В първото си предаване след края на летните отпуски по телевизия “Евроком ” журналистът Сашо Диков се обърна към националните медии с остра рецензия като ги упрекна в усложливо безмълвие и неглижиране на проблема. Той показа и писмо с дата 02.09.2022 година с въпроси, които е отправил към прокуратурата, на което не е получил отговор. Диков също по този начин сподели, че е разговарял с арх. Виолета Комитова, която е удостоверила изнесените в общественото пространство данни. Свързал се и със служебния министър на защитата Димитър Стоянов и някогашния длъжностен министър председател Стефан Янев, които са отказали коментар, само че не са отрекли случката.
Още на 25.08.2022 година ABC news се обърна към основния прокур Иван Гешев с въпроса дали Главна прокуратура ще се самосезира за получен сигнал за дейности от страна на зам.-министър на районното развиване и благоустройството Захари Христов, водещи към корупционни практики, които бяха осветлени от журналистичексите следствия. Към днешна дата нямаме получен отговор от прокуратурата.
Сашо Диков интервюира сътрудника Мариета Димитрова от уеб страницата “Благоевград нюз ”, която е създател на следствието, разкриващо повода довела до отстраняването на Захари Христов от същия пост предишния октомври. В материала някогашният чиновник на министерството Тодор Стоянов споделя по какъв начин пътностроителна компания, направила ремонтни действия в община Кърджали, по Оперативна стратегия Регионално развиване, на която страната дължи заплащане от към 2 млн. лева, получава предложение – против комисионна от 10% да си получи заплащането безпроблемно и бързо. Става ясно, че Захари Христов е създател на въпросното предложение. Строителите обаче отхвърлят и вместо това срещат служебния министър тогава арх. Виолета Комитова с офертата, получена от нейния заместител. В студиото Диков беше поканил самия Тодор Стоянов, който в детайли описа случката. Арх. Виолета Комитова уведомила тогавашния основен секретар на президентството Димитър Стоянов. Той е изискал среща с представители на компанията, която се състояла в президентството. На нея участвал и Тодор Стоянов. След това е имало още една среща, само че с президента Румен Радев. Няколко дни по-късно служебният министър председател Стефан Янев уволнява заместник-министър Захари Христов без да показва аргументи.  Тодор Стоянов съобщи, че Христов е протежиран от президентския секретар по вътрешна политика Николай Копринков. Двамата били дългогодишни другари. Той също по този начин показа, че е бил очевидец на опитите на Копринков да кадрува в министерството като неведнъж е носил папки с биографии за назначения, на което Комитова и Тодор Стоянов, който е бил шеф на дирекция във ведосмстовото, са се противпоставили. На 2 август тази година от “Благоевград нюз ” са отправили въпроси, свързани с следствието, само че не получили отговор. Два дни по-късно Захари Христов е назначен още веднъж за заместник-министър на районното развиване, само че този път с основните ресори ВиК холдинга, АПИ и “Автомагистрали ” ЕАД.  На 5 август Тодор Стоянов е уволнен от поста шеф дирекция „ Държавна благосъстоятелност “. Разследване на ABC news пък сподели, че въпросният Христов е лингвист по обучение, без ценз по специалности, свързани със строителство и градоустройство. След близо седмица бавене от пресцентъра на министерството обявиха, че той има 4 следдипломни квалификации, които се оказаха еднодневни стандарти курсове към Института по обществена администрация на Министерски съвет. Всички държавни чиновници минават годишно сред 4 и 10 такива образования.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР