Скандалът с приоритетното предлагане на български продукти в големите търговски

...
Скандалът с приоритетното предлагане на български продукти в големите търговски
Коментари Харесай

Скандалът с приоритетното предлагане на български стоки се разраства

Скандалът с предпочитаното предложение на български артикули в огромните търговски вериги се разраства. Новият план на Министерския съвет за обезпечаване в комерсиалните обекти на съществени групи храни, създадени на територията на България, разгневи огромните търговци. В разногласието се включиха с изключение на търговците, земеделското министерство и опозицията.

Проектът беше показан при започване на седмицата в постройката на земеделското министерство и планува в комерсиалните вериги, продаващи храни, да се обособят места (щандове, регали, хладилни витрини и др.) за български артикули, които да заемат най-малко половината повърхност за всяка групи храни. Те би трябвало да се купуват непосредствено от производителите в съответната област на всеки магазин, или до 200 км. от регионалния център, като продукцията им не може да се продавана на промоционални цени, с изключение на с експлицитното им документално единодушие.

Търговските вериги предложиха да обособят фермерски пазари с български производители на паркингите си. Около това предложение се сплотиха Сдружението за съвременна търговия и представителите на комерсиалните вериги. Това стана по време на видеоконферентен диалог с министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева, иницииран от Сдружението за съвременна търговия. Частните оператори могат да поемат този крактосрочен ангажимент във всеки обект, където имат паркинг, като дават повърхност от него, на която родни производители да оферират продукцията си. Срокът за реализиране на тези пазари да бъде привързан с изключителното състояние в страната.

Сдружението за съвременна търговия излезе с позиция, в която се споделя, че сходна мярка ще убие конкуренцията.То счита, че планът погазва главните правила на пазарната стопанска система. Предложените промени щели да доведат до извънредно нездравословни последствия за всички участници на пазара на хранителни артикули – за българските консуматори, търговците на дребно и за самите български производители.

Министерство на земеделието разгласи, че няма да отстъпи от позицията си.

,,Няма да отстъпим от настояването си в комерсиалните вериги да участва българско локално произвеждане. Действията на Министерството са ориентирани в поддръжка на българското произвеждане, на дребните и локални производители и опазване на поминъка им. Местната българска продукция е по-свежа, по-прясна и по-позната, тя е част от локалния обичай и просвета. Потребителите би трябвало да имат право на достъп до локалното произвеждане, а техен е изборът какво ще предпочетат ", разяснява министър Десислава Танева и добави, че предлагането на комерсиалните вериги ще бъде включено в предложенията на министерството и изпратено до браншовите организации в бранш „ Земеделие “ за мнение. По него ще бъде даден период до петък, когато дефинитивно ще се оформи плановото предложение за поддръжка на локално произвеждане.

Председателят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова пък разяснява, че в този момент министър Танева се е оповестила за наложителен % български артикули в комерсиалните вериги, само че евентуално е не запомнила какво се случваше през 2017 година и 2018 година и по какъв начин ГЕРБ е отхвърлил този закон.

"Мога да й опиша какво я чака, тъй като минах през този огън. Веригите ще се опълчват и ще изпратят платени представители във всички медии. Лобисти ще упражнят напън да се откаже и ще внушават на българите, че това ще докара до нарастване на цените за тях. Ще й вменят виновност за връщане на плановата стопанска система и социализма, Ако издържи на всичко това, Комисията за защита на конкуренцията ще се произнесе против закона, тъй като нарушава свободната конкуренция и ще го блокира ", изясни Нинова.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР