Скандалът с конско месо в цяла Европа до голяма степен

...
Скандалът с конско месо в цяла Европа до голяма степен
Коментари Харесай

Колко полезни са соевите продукти

Скандалът с конско месо в цяла Европа значително охлади апетита ни за месо и месни артикули. Според някои хора сходни разкрития могат да бъдат основателна причина човек да стане вегетарианец. Единствените, които завоюваха от този скандал са производителите на вегетариански артикули и артикули, които имитират месо или така наречен соеви артикули.

Продуктите, които имитират месо стават от ден на ден през миналите години. Вече има богат избор сред „ съвсем агнешко “ печено, „ рибни филета от соя и вегетарианска пуйка. Според оценки на огромните производители на полуготови храни, със 17 % е повишено търсенето на напълно вегетариански артикули. При някои артикули – като вегетариански бугер – търсенето се е повишило с 50%.

Основната съставна част на тези полуфабрикати е соя. Тя се отглежда по целия свят. Основните производители на соя в международен мащаб са Съединени американски щати и Бразилия. За първи път е употребена през 1959 година До осемдесетте години на предишния век соята е била просто отпадъчен артикул на при производството на соево масло. Но по-късно на американските компании, производители на соево масло и хрумва да го популяризират като здравословен сурогат на месото, като по този метод усилят облагите си.

 Соево масло

Редица проучвания от това време, осъществени с финансовата поддръжка на производителите на соево масло, показват соята като един извънредно потребен и здравословен артикул. Според разгласените резултати от изследванията на изгодата от потреблението на соеви артикули, тяхната постоянната консумация спомага за построяването на по-здрави кости, управлява и даже понижава признаците на менопауза, като облекчава горещите талази и сърцетуптене. Изследователите показват, че даже защищава от развиване на някои типове рак като рак на гърдата, рак на простатата и рак на дебелото черво.

Много модерни проучвания оспорват тези резултати. През 2006 година Американската Асоциация на болните от сърдечни болести излезе със мнението, че техните дългогодишни наблюдения не са потвърдили здравословни изгоди от потреблението на соеви артикули. Нито едно проучване не е потвърдило връзка сред консумация на соеви артикули и понижение на случаите на разнообразни типове рак или облекчение на признаците на менопауза.

Изследването на Клиниката по инфертилитет в Масачузетс през 2008 година потвърди връзката сред нарасналата консумация на соя и соеви артикули и понижената оплодителна дарба на семенната течност при мъжете.

 Мисо

Соевите зърна съдържат естествени отрови като фитинова киселина, които понижават способността на да асорбираме жизненоважните минерали като желязо и цинк, и могат да доведат до дефицит на минерали. Тези отрови се откриват още при нахут и пшеница, само че в доста по-ниски равнища. Технологичната обработка на соевите зърна би трябвало да отстрани изцяло тези отрови, само че следи от тях могат да се открият в соевите артикули.

Соята също по този начин съдържа и някои изофлавони, естествени, мощни, растителни съединения, които имитират женския сексуален хормон естроген.

През 2011 година Европейската организация по сигурност на храните отхвърли огромна част от изказванията за здравословните качества на соевите артикули и изказванията на производителите на соеви полуфабрикати, изофлавоните подкрепят растежа на коса, понижават признаците на менопауза, усъвършенстват сърдечното здраве и защищават клетките от нездравословни окислителни процеси.

През 2003 година Американската държавна организация по токсикология уточни три групи хора, които евентуално са изложени на риск при консумация на соя – това са бебетата, които се хранят със соево мляко, хора с хипофункция на щитовидната жлеза и дами, които са диагностицирани с рак на гърдата.

 Тофу

Друг мотив за безпокойствие е и метода по-който множеството от соевите артикули се създават. При тофу, мисо или соевото мляко соевите зърна напълно леко се преработват. Но когато става дума за вегетариански наденички или веганско сирене – соевите протеини се извличат посредством промивката на соево брашно с киселина в алуминиеви съдове.

Това съставлява евентуална заплаха алуминий, който е извънредно нездравословен за мозъка и нервната система на човек, да попадне в част от продуктите. Технологичната обработка на соя води до освобождението на глутаминова киселина, което може да провокира остри алергични реакции.

Соеви артикули са необятно употребявани в хранителната промишленост и то освен като сурогат на месото. Голяма част от протеиновите блокчета, сиренето за мазане и даже сладоледът също съдържат следи от соя. Соя може да срещнете даже в някои месни полуфабрикати като телешки бургери.

Соевите протеини са съвсем напълно безвкусни. За да ги създадат по-привлекателни за потребителите, доста от производителите на соеви полуфабрикати прибавят към соята подсладители, изкуствени ароматизатори, оцветители и сол. Иронията е, че потребителите които се стремят към по-здравословен метод на живот, като заобикалят месото и месните артикули, в действителност употребяват вреден сурогат.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР