Скандал със секс записи в Иран: Правителството твърди, че няма предварителни познания за предполагаемо поведение

...
Секс запис в Иран доведе до отстраняването от длъжност на
Коментари Харесай

Секс запис в Иран доведе до отстраняването от длъжност на длъжностно лице, отговарящо за насърчаването на ислямските ценности - и накара властите да отрекат каквото и да било предишно знание за предполагаемото му поведение.

Видео, публикувано онлайн, показва, че ръководителят на културата и ислямското ръководство в провинция Гилан, Реза Цагхати, има секс с друг мъж.

Тяхната самоличност и автентичността на видеоклипа не са проверени.

Г-н Цагхати е премахнат от поста си, докато властите разследват.

Хомосексуалността е незаконна в Иран, като ЛГБТ+ хората са изложени на риск от тормоз, малтретиране и насилие.

Видеото - което беше широко разпространено в социалните медии - предизвика фурор онлайн. Г-н Цахати е основател на културен център, фокусиран върху благочестието и хиджаба.

В събота министърът на културата на Иран Мохамад Мехди Есмаили каза, че няма отрицателни доклади, свързани с г-н Цахати е съществувал преди публикуването на видеото.

Някои казаха, че отстраняването на г-н Цагхати от поста му подчертава разликата в начина, по който се третират ирански служители, когато са обвинени в престъпление в сравнение с ЛГБТ+ общността или жените, които не се придържат към ислямските правила.

Съгласно иранското законодателство, което се основава на шариата, еднополовите връзки се разглеждат като престъпления, за които се предвижда максимално смъртно наказание. Това строго наказание се използва рядко, но ЛГБТ+ общността е изправена пред ежедневна дискриминация.

Жените също са били строго наказвани в Иран за това, че не носят хиджаб. Протести в цялата страна срещу задължителното му носене избухнаха през септември, предизвикани от смъртта на 22-годишната Махса Амини. Тя почина три дни след като беше задържана от иранската полиция за морал за предполагаемо нарушаване на правилата, изискващи жените да покриват косите си.

Връщане на иранската полиция за морал, заложено от defianceНаистина просто ръководство за протестите в Иран

Иранските официални лица първоначално запазиха мълчание след появата на секс записа в социалните медии.

Но отделът за културно и ислямско ориентиране в Гилан в крайна сметка излезе с изявление на 22 юли, в което се позовава на „предполагаемата грешка на директора на ислямското ориентиране в Gilan".

В него се казва, че случаят е бил „предаден за внимателно разглеждане на съдебните органи“ и се предупреждава да не се използва видеото за „отслабване на почтения културен фронт на ислямската революция".

Видеоклипът първоначално е качен от канала в Telegram на Радио Гилан, настроен срещу властта.

Неговият главен редактор, Пейман Бехбуди, каза, че каналът ще продължи да разкрива "корупцията сред служителите на режима."

Може да се интересувате и от:

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР